Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2019

Kilometervreter Klaas Einte Adema gaat voor 10.000 rondjes

Klaas Einte Adema uit Friesland is de trotse huidige koploper in het landelijke Sprint app klassement. Met de Sprint app meet je je schaatstijden en afstanden op de schaatsbaan. Schaatsen.nl vroeg de kilometervreter naar zijn motivatie en ervaringen.

Klaas, je hebt dit schaatsseizoen tot nu toe 2.246 kilometers in 113 ritten geschaatst met de Sprint app, de meeste van iedereen in Nederland. Hoe heb je de Sprint app ontdekt?
"Dat was vorig jaar al. In de Elfstedenhal in Leeuwarden liep een promotie voor de app. Hier kwam ik direct in aanraking met de mensen die de app hebben ontwikkeld. Ik houd nogal van technologie en heb de app toen meteen geïnstalleerd."

Waar heb je die 2.246 kilometer geschaatst?
"Eigenlijk alleen in de Elfstedenhal. Ik geef les bij Hardrijders Club IJsleeuwen en bij de schaatsschool van de Elfstedenhal. Hier maak ik veel ronden en daarnaast rijd ik ook regelmatig recreatief. En natuurlijk bij de buffelavonden die we hier organiseren.

Check je vaak je prestaties in de app?
"Ja. Nadat ik van het ijs kom check ik altijd even wat mijn score is. Even kijken hoe hard ik heb gereden. Heb ik het vlak kunnen houden? En heb ik nieuwe PR’s behaald? Dat zijn wel leuke dingen."

Werk je daar dan bewust aan?
"Ja, samen met een collegaschaatser hebben we als doelstelling om 10.000 ronden te gaan rijden. We zijn al een heel eind op weg. Het seizoen is al voor een deel voorbij. We gaan dus op naar de 2.500 kilometer."

Helpt de Sprint app bij het verhogen van het enthousiasme om te gaan schaatsen?
"De app maakt inzichtelijk wat je normaal niet ziet. Zeker als recreant heb je geen idee van tijden. Wat die toppers doen is ongelofelijk knap. Je krijgt dit op je bordje gepresenteerd in de app. Dat maakt het allemaal wat tastbaarder. Je krijgt ook meer respect voor de mannen en de dames die er zo hard voor trainen."

Denk je dat er al veel mensen gebruik maken van de Sprint app?
"Ik zie wel heel veel mensen met transponders rijden, maar ik weet niet of ze allemaal de app gebruiken. In de ranglijsten zie ik wel dat er al heel wat mensen in staan, dus ja, de app wordt gebruikt, ongetwijfeld ook door schaatsers van verenigingen."

Sinds oktober 2018 is er een nieuwe versie van de Sprint app op de markt. Wat zijn wat jou betreft de grote verbeteringen?
"De eerste versie liep wel eens vast. Dat is bij de laatste update verbeterd. Ik vind het gaaf dat je nu medailles kunt halen, bijvoorbeeld als je veel uren achter elkaar schaatst of als je vroeg opstaat. Je bent dan een Vroege Vogel. Ik zou het wel goed vinden als de trainingsschema’s er weer terugkomen. Dat is hartstikke leuk voor de mensen die ik les geef. Ze kunnen de app ook gebruiken als ze recreatief schaatsen, en de week erna gaan we dan verder met de oefeningen die ik voor ze bedenk."

Heb je nog andere ideeën voor de app?
"Ik vind het interessant om te weten of je ten opzichte van het jaar ervoor sneller bent gaan schaatsen. Heb ik mijn rondetijden verbeterd? En dan het liefst op de afstanden zoals je die ook in de World Cup ziet, zoals 500, 1.000, 1.500, 3.000, 5.000 meter enzovoorts."

Wat zijn voor jou nog de grote uitdagingen in het schaatsen?
"Naast die 10.000 ronden wil ik dit seizoen graag een ronde onder de 30 seconden rijden. Dit jaar ben ik ook begonnen met marathonschaatsen. Dan heb ik ook mijn transponder om. Dat telt allemaal mee in de Sprint app score natuurlijk!"

Kijk voor meer informatie en om de app te downloaden op sprintapp.nl


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan