Tickets
Shop
Nieuws 08 mei 2018

Nieuwe assistent voor Orie: 'Kijken of er wederzijdse klik is'

Hij had zijn werk in de schaatssport eigenlijk al op een zijspoor gezet, maar de mogelijkheid om met Jac Orie te werken, wilde hij niet zomaar naast zich neerleggen. Of Ben Jongejan (33) de komende maanden wil fungeren als assistent-coach van Team LottoNL-Jumbo. "Die kans wilde ik niet laten gaan."

Foto : LottoNL-Jumbo

Het gaat in eerste instantie om een proefperiode van 30 dagen, vertelt Jongejan in gesprek met schaatsen.nl. Die 30 dagen tellen alleen op dagen dat de ploeg gezamenlijk bij elkaar is, bijvoorbeeld op trainingskamp. "Ergens in augustus beslissen we of we de samenwerking gaan verlengen of niet."

Jongejan zal dan wellicht de keuze moeten gaan maken tussen twee werkgevers: Lotto-Jumbo of HVO-Querido. Bij HVO-Querido, een zorginstelling waar hij te maken heeft met kwetsbare burgers die weer deel willen nemen aan de maatschappij, werkt hij momenteel als projectleider. Jongejan is zijn werkgever uit Amsterdam dankbaar voor het feit dat ze hem de ruimte geeft om te onderzoeken of het werk bij Lotto-Jumbo hem gaat bevallen.

Fysieke testen
"Dat vind ik supermooi van ze. Maar Jac had het ook zo voorgesteld, die ging mij niet vragen om er meteen voor honderd procent in te duiken. We gaan eerst kijken of er een wederzijdse klik is", vervolgt Jongejan, die in ieder geval zeker weet dat hij het niet (weer) gaat combineren. De vorige jaren was hij namelijk ook coach bij RTC Zuidwest. "Met de komst van Luuk (zeven weken) had ik juist besloten om er meer voor m'n gezin te zijn. Daarom ga ik het sowieso niet meer combineren."

Bij Lotto-Jumbo is zijn takenpakket uitgebreid. Jongejan zal zich naast het coachen en geven van trainingen onder meer gaan bemoeien met de verschillende materialen en het uitvoeren en analyseren van fysieke tests. Met zijn achtergrond als bewegingstechnoloog kan hij nu samen met Orie de gegevens analyseren en terugkoppelen aan de rijders. "Hier had ik bij het RTC al geregeld contact over met Jac. Dat testen en meten past bij me en vind ik superleuk!"


Begeleiden
Jongejan was zelf een goede allroundschaatser. In 2008 en in 2012 won hij brons op het NK Allround. In 2008 plaatste hij zich door die derde plek voor het EK én WK waar hij respectievelijk zesde en tiende werd. In 2012 zette Jongejan op 27-jarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan om zich te richten op zijn maatschappelijke carrière. Een jaar lang was hij uit het schaatsen verdwenen, maar in 2014 keerde hij terug bij het RTC Zuidwest als coach.  

Bij Lotto-Jumbo hoopt hij zich te ontwikkelen als coach met de kennis en expertise vanuit de staf gericht op het begeleiden van de absolute topsporters. "Ik vind het mooi om te merken hoe die gasten met de sport bezig zijn. Je kan geen steekje laten vallen", stelt Jongejan, die de sporters op meerdere vlakken van hulp kan voorzien.

"Als ik op technisch vlak dingen zie, zal ik met Jac en de andere coaches sparren. Ik denk dat het goed is als sporters ook uit een andere hoek aanwijzingen krijgen. Bovendien help ik graag mee met het begeleiden van de transitie van talent naar topsporter. Buiten de trainingen om komt er veel meer bij kijken om het vak van topsport te beheersen."

Inmiddels heeft Jongejan zijn eerste trainingskamp met de ploeg meegemaakt: op Papendal (krachttraining) en op de skeelerbaan van Ede heeft hij een eerste indruk gekregen van zijn nieuwe job. "Het is me goed bevallen. Het is echt gaaf om met die gasten te kunnen werken, al vond ik het ook best wel gek om ineens als coach daar te zijn. Desalniettemin heb ik positieve reacties gekregen! Dat is fijn, maar nu wil ik ook echt wat gaan toevoegen. Dat is natuurlijk het belangrijkste."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan