Tickets
Shop
Nieuws 18 mrt 2018

Round-up wereldbekerfinale dag twee: Geen eindzeges, wel zeven medailles op afstanden

De World Cupfinale in Minsk zit erop en daarmee is het langebaanseizoen ten einde. Op de slotdag in Wit-Rusland behaalde Nederland geen eindzeges maar wel een aantal medailles op de verschillende afstanden.

Mass start
Simon Schouten pakte voor het eerst dit seizoen de winst op de mass start in wereldbekerverband. Van een massa was echter geen sprake: slechts acht mannen gingen de strijd met elkaar aan. De Belg Bart Swings reed een berekende race en pakte genoeg punten in de sprints om zijn eerste plek in het eindklassement veilig te stellen.

Na de tweede tussensprint ging Schouten ervandoor samen met de Japanner Shota Nakamura. Niemand haalde het duo terug en Schouten sprintte in de laatste ronde gemakkelijk naar de overwinning. De Rus Danila Semerikov eindigde op ruim zes seconden van de winnaar als derde. Achter overall winnaar Swings eindigde Andrea Giovannini uit Italië op plek twee, voor de Koreaan Seung-Hoon Lee.

Zus Irene Schouten greep naast een podiumplek. Na het startschot leek Schouten direct in de aanval te gaan maar die poging strandde al gauw. Bij de eerste tussensprint sprokkelde ze nog een puntje maar daarna gingen de punten naar verschillende rijdsters zoals de Italiaanse Francesca Lollobrigida, de Duitse Claudia Pechstein en Marina Zueva uit Wit-Rusland. Met nog zes ronden te gaan reden de dames rechtop over het ijs en keek iedereen naar elkaar.

Pechstein ging in de aanval en kreeg Francesca Bettrone uit Italië met zich mee. Op de bel voor de laatste tussensprint ging ze erop en erover. Maar met de punten op zak viel alles weer stil. De eindsprint werd nipt gewonnen door de Japanse Ayano Sato, voor de Canadese Ivanie Blondin en Lollobrigida. Schouten werd vierde in die sprint maar eindigde als negende vanwege haar ene puntje. De Italiaanse zegevierde in het eindklassement en versloeg daarin Sato en Blondin.

Team sprint
De team sprint bij de dames is gewonnen door Rusland, voor Nederland en Noorwegen. Deze drie landen stonden als enige aan de start in Wit-Rusland. Letitia de Jong, Lotte van Beek en Marrit Leenstra moesten in de eerste rit alleen rijden en het drietal zette 1.28,57 op de klok. De Russinnen snelden naar een tijd van 1.28,24 en Noorwegen klokte 1.28,65. In het klassement streefde Rusland Noorwegen nipt voorbij en ging er met de eindzege vandoor. Nederland eindigde als derde in het klassement.

Bij de mannen deed Nederland niet mee op dit onderdeel. Ook hier gingen slechts drie landen van start. Noorwegen zegevierde in 1.20,89, gevolgd door Polen (1.22,11) en Rusland (1.22,54). Ook het eindklassement ging naar Noorwegen, voor Rusland en Polen.

1500 meter
Sverre Lunde Pedersen heeft de afsluitende 1500 meter gewonnen. De Noor noteerde 1.45,47 en versloeg daarmee voor het eerst dit seizoen de Rus Denis Yuskov (1.45,64) in wereldbekerverband. Zijn landgenoot Allan Dahl Johansson werd derde (1.45,99). Thomas Krol eindigde net naast het podium op plek vier (1.46,38) en Marcel Bosker moest genoegen nemen met de achtste en laatste plaats (1.48,75). Yuskov won nog wel het wereldbekerklassement over deze afstand, voor Pedersen en Krol, maar moest de eindzege in de Grand World Cup, over alle individuele afstanden, aan de Noor Håvard Holmefjord Lorentzen laten.

Bij de dames schreef Miho Takagi de 1500 meter op haar naam. Ze zette 1.56,36 op de klok en bleef voor Marrit Leenstra (1.57,23) en Lotte van Beek (1.57,98). Antoinette de Jong eindigde op plek vijf in een tijd van 1.58,68. De Japanse wereldkampioene allround  verzekerde zich van de zege op de 1500 meter in het eindklassement, voor Leenstra en de Russin Yekaterina Shikhova, en tevens van de eerste plaats in de algemene wereldbeker over alle individuele afstanden.

Tweede 500 meter
Op de laatste 500 meter was er net als zaterdag een geheel oranje podium. De winst ging ditmaal naar Jan Smeekens (34,83) voor Dai Dai Ntab (34,94) en Hein Otterspeer (34,97). Kai Verbij werd zesde in een tijd van 35,04 en Ronald Mulder werd achtste met 35,10.

Het eindklassement is voor Håvard Holmefjord Lorentzen, de olympisch kampioen op deze afstand. Ondanks zijn twee vierde plekken dit weekend had de Noor voorafgaand al genoeg voorsprong. Hein Otterspeer steeg in de eindklassering naar plaats twee en verwijs Ronald Mulder daarmee naar de derde plek.

Vanessa Herzog heeft de World Cup op de 500 meter gewonnen. Met een tijd van 38.11 werd de Oostenrijkse tweede in de laatste omloop van het seizoen maar dat was wel genoeg voor het eindklassement. De winst ging naar de Russin Angelina Golikova (38,08) en haar landgenote Olga Fatkulina werd derde (38,20).

In de eindklassering werd de Tsjechische Karolina Erbanova tweede en Golikova eindigde als derde. Letitia de Jong kwam in de tweede omloop niet verder dan de zevende en laatste plek (39.19) en eindigde als beste Nederlandse op plek negen in het klassement.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan