Tickets
Shop
Nieuws 17 jan 2018

Kevin Hoekstra geniet op hoogste niveau

Kevin Hoekstra had zich iets anders voorgesteld van zijn debuutseizoen in de Topdivisie. De marathonschaatser uit Bovensmilde wordt de laatste weken geplaagd door tegenslag. Maar Hoekstra is vastbesloten. Zaterdag staat hij er weer, als het peloton naar het Groningse Kardinge komt voor de twaalfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup.

Foto : Neeke Smit

Kevin Hoekstra doorloopt de verschillende stadia van het marathonschaatsen met snelle stappen. Eindwinnaar van het klassement bij de C-rijders, vorig seizoen eindwinnaar van de KPN Marathon Cup bij de Beloften, en deze winter zijn debuut op het hoogste niveau. De 26-jarige schaatser genoot. "Rijden in de Topdivisie is prachtig, echt genieten. En zeker in de eerste weken, toen ik nog topfit was."

Maar juist dat mankeert er de laatste tijd aan. Een paar dagen voor het Nederlands kampioenschap werd Hoekstra ziek. "Ik moest een streep zetten door dat NK. Daar baalde ik echt enorm van. Ik dacht voldoende hersteld te zijn voor de wedstrijd in Heerenveen, maar ook dat liep niet lekker." In het herstel volgde een nieuwe aanval van de griep, die overigens een groot deel van het peloton teistert. Mede daardoor stonden er in Alkmaar bijvoorbeeld slechts 39 rijders aan de start. Hoekstra was er wel bij. "Maar het einde haalde ik opnieuw niet."

De laatste dagen gaat het beter. Prettig, met de thuiswedstrijd op Kardinge in het vooruitzicht. "Daar wil ik natuurlijk heel graag rijden, maar ik ga mezelf niet over de kop draaien met de Weissensee op komst.  In Oostenrijk wil ik toch wel heel graag weer goed in orde zijn. Maar zoals het er nu uitziet, start ik zaterdag gewoon in Groningen."

Nieuwe impuls
Kardinge is de thuisbaan van zijn team Bouwselect, de formatie met de toch vooral noordelijke inslag in het peloton. "Robin Snoek en Mart Bruggink komen nu wel van buiten de provincie, maar dat noordelijke karakter is gebleven. Daarom willen we zaterdag ook echt iets laten zien."

Voorheen deed de formatie – destijds onder een andere naam – niet echt voorin mee tijdens de koersen. Dat ligt dit seizoen wel anders. Afgelopen zaterdag eindigde Johan Knol in Alkmaar nog als tweede. De komst van coach Bertjan van der Veen gaf het team een nieuwe impuls. "Hij is zó ervaren, ziet het tactisch allemaal zo goed. Vooraf nemen hij en Piet Hylkema allerlei scenario's met ons door, en dan is het in de koers makkelijker te anticiperen op wat er gebeurt. En dan zie je dat we dus wel degelijk om de winst kunnen koersen. Zou mooi zijn als dat zaterdag ook lukt."

Maar daarin is de formatie van Bouwselect niet de enige. De marathonwedstrijden zijn momenteel gewoon bijzonder onvoorspelbaar omdat het niveau in de breedte zo hoog is geworden. Want er rijden momenteel nogal wat toppers mee in de marathon. Mannen die ook op de langebaan mee kunnen met de beste schaatsers van de wereld. Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen, bijvoorbeeld. Crispijn Ariëns, de huidige leider in het klassement. Maar ook cracks als Gary Hekman, Mats Stoltenborg, Simon Schouten, Jouke Hoogeveen en Evert Hoolwerf.

Foto : Neeke Wassenbergh

En dan natuurlijk nog de twee Groningers Robert Post en Sjoerd den Hertog. Ze delen een woning in Groningen, leven zes dagen per week samen, maar zijn op die zevende dag elkaars grootste concurrent. Post is de troef van team Bouw & Techniek, Den Hertog één van de toppers bij Okay Fashion & Jeans. En reken erop dat ze zaterdag allebei op scherp staan.

Al die kwaliteit resulteert in fantastische wedstrijden, zoals afgelopen zaterdag nog in Alkmaar, waar het publiek daadwerkelijk op de banken stond om maar niets te hoeven missen. Races boordevol spektakel en 125 ronden lang actie. Dat betekent vijftig kilometer vol sprints, demarrages, ploegenspel en valpartijen. Strijd tot de sterkste overblijft.

Wereldtoppers
Bij de vrouwen is het niet anders. Ook daar worden de rijdsters steeds beter. Niet voor niets herbergt het peloton tegenwoordig ook wereldtoppers. Irene Schouten natuurlijk, met een wereldtitel mass start op zak. En haar ploeggenote Carien Kleibeuker, winnares van olympisch brons. Iris van der Stelt is momenteel misschien wel de meest complete van allemaal. Ze leidt het klassement en schreef al twee wedstrijden op haar naam, terwijl haar ploeggenote Lisa van der Geest inmiddels zelfs al drie Cupwedstrijden achter haar naam heeft staan.

Kortom: alle reden om zaterdag 20 januari zelf naar ijsbaan Kardinge in Groningen te komen om te genieten van de stoerste schaatsers van het land. Het programma begint om 17.45 uur met de Beloften, die 100 rondjes afwerken. Vervolgens starten om 19.15 uur de dames voor een wedstrijd over 80 ronden, waarna het om 20.30 uur tijd is voor de hoofdschotel: de heren van de Topdivisie met alle grote kanonnen aan de start. Zij rijden 125 ronden.

Komende wedstrijden KPN Marathon Cup:
9 februari: KPN Marathon Cup 13 Enschede
10 februari: KPN Marathon Cup 14 Coolste Baan Amsterdam
17 februari: KPN Marathon Cup 15 Tilburg

Livestream
Alle wedstrijden in de KPN Marathon Cup zijn live bij ons te volgen. Voor meer informatie: schaatsen.nl/marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan