Tickets
Shop
Nieuws 21 feb 2018

Vijf keer materiaalpech voor Nederlandse schaatsers

Materiaalpech, er is natuurlijk nooit een goed moment voor. Maar je zult net zien dat het op de meest cruciale ogenblikken toch gebeurt. In Gangneung overkwam het de mannenploeg vandaag in de halve eindstrijd op de ploegenachtervolging. Wij zetten vijf keer Nederlands materiaalpech op een rij.

Foto : Sander Chamid

21 februari 2018
Bij de start van de halve finale team pursuit was te zien hoe een veer uit de schaats van Jan Blokhuijsen de lucht inschoot. Wat de weg naar de finale, en mogelijk olympisch goud moest worden, veranderde in een nederlaag tegenover de Noorse trein. "De veer in een schaats van Jan Blokhuijsen knapte meteen bij de start. Dat scheelde onmiddellijk drie tiende van een seconde en dat hebben we niet meer goed kunnen maken", liet bondscoach Geert Kuiper weten.

Hoe groot de invloed van de tegenvaller van Blokhuijsen was kon Kuiper moeilijk inschatten. "Ik weet niet of we anders hadden gewonnen. Maar het is natuurlijk niet prettig als dit je overkomt. En het scheelde zeker tijd op de eerste 200 meter."

8 december 2017
Een gebroken veer, Michel Mulder weet er helaas alles van... Op 8 december 2017 zou Mulder na een slechte start van het winterseizoen eindelijk zijn rentree maken in het wereldbekercircuit. Vlak voor zijn race tegen de Chinees Tao Yang sloeg het noodlot echter wéér toe: een van de veren op een van zijn ijzers schoot los.

De sprinter van Team Plantina had daarna geen tijd meer om het euvel te verhelpen, waarna hij wanhopig en zwaar gefrustreerd van de baan afstapte. "Morgen neem ik een extra veer en verenwipper mee in mijn jack. Dan hoop ik dat de starter mij wel even een half minuutje geeft als het nodig is", luidde het. Een gebroken veer overkwam Mulder ook al tijdens de KPN NK Afstanden, de plaatsingswedstrijd voor deze World Cup-cyclus.

7 januari 2012
In januari 2012 miste titelverdediger Sjinkie Knegt de finale op de 1500 meter van het Nederlandse kampioenschap shorttrack. Na een botsing met collega Bas Boelsma bij de start van de halve finale waren beide shorttrackers slachtoffer van een gebroken ijzer, waardoor ze niet mee konden doen aan de herstart van de race.

22 januari 2017
Aan de 500 meter-start gaan meestal momenten in volledige concentratie vooraf; maar op 22 januari van dit jaar was dat niet het geval voor Ronald Mulder. De sprinter trok vlak voor zijn rit op het NK Sprint de rits van zijn Plantina-pak kapot. "Ik deed m'n pak nog even goed vast en toen had ik ineens de rits in mijn hand", lacht hij.

"Dat was natuurlijk wel even schrikken, maar gelukkig heb ik meerdere pakken", vertelde Mulder, die met nog een paar minuten te gaan geen tijd meer had om nog voor de start van pak te wisselen. De oplossing? Tape! Zijn fysio begon het plakavontuur met sporttape, maar dat bleek al snel niet sterk genoeg te zijn. "Toen kwam Robbert de Rijk van de NOS gelukkig met duct tape aanzetten."

December 2015
Jan Smeekens was eind december 2015 op zoek naar zijn vorm, het seizoen liep alles behalve naar wens. Na het eerste blok wereldbekerwedstrijden besloot hij terug te vallen op zijn oude materiaal, de buizen waar hij ook tijdens de Olympische Spelen van Sotsji op gereden had. Alles voor de stabiliteit en de zoektocht naar een constant prestatieniveau. Tijdens de eerstvolgende wedstrijd in Thialf liet Smeekens zich weer van zijn beste kant zien. "Het lek is boven", oordeelde hij toen.

Toch liet zijn materiaal hem tijdens de tweede 500 meter van het toernooi in de steek. Dat hij desondanks een nette tijd op de klok zette was niet alleen een teken dat hij zich verbeterd had, maar ook van onverstoorbaarheid. Na tachtig meter brak namelijk de veer van zijn schaats, waardoor zijn ijzer niet bij elke slag terug veerde. "Ik dacht: gewoon doorbeuken, de rest zien we later wel."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan