Tickets
Shop
Nieuws 18 feb 2018

Kramer: 'Halve finale ga je niet halen door heel stoer hard op kop te rijden'

De oranje mannentrein heeft zich zondag zonder al te grote problemen geplaatst voor de halve finale bij de ploegenachtervolging. Achter de Koreaanse ploeg finishte Nederland in de tweede tijd. Toch liep de race niet vlekkeloos. Koen Verweij kon het laatste deel moeizaam meekomen en na wat duwtjes in de rug verliet hij de kop eerder dan gepland.

Foto : Soenar Chamid

"Ik kwam niet echt lekker in mijn rit", begint Verweij, die naar eigen zeggen wat materiaalproblemen aan zijn linkerijzer ondervond. "Ik gleed een beetje weg, waardoor ik de hele tijd op rechts reed. Op kop kwam ik niet lekker in het ritme en bewoog ik moeilijk. Het was zwaar. Het is een teamonderdeel, dus ik heb de kopbeurt weggegeven. We hebben dit denk ik goed opgelost samen."

Kopman Kramer erkent dat de trein twee ronden voor de finish in moeilijkheden kwam, daarvoor liep alles volgens de olympisch kampioen op de vijf kilometer prima volgens plan. "Het tempo ging eruit. Dat kan iedereen overkomen, al heb je natuurlijk liever van niet. In het verleden hebben we meegemaakt dat het team dan uit elkaar viel, maar nu hebben we erop gehamerd dat we bij elkaar moeten blijven. Je moet jezelf naar de halve finale rijden en die ga je niet halen door heel stoer hard op kop te rijden en gaten te laten vallen. Gewoon bij elkaar blijven en afgeven als je niet goed genoeg bent, dat heeft Koen heel volwassen gedaan."

Kramer noteerde op kop overduidelijk de snelste doorkomsttijden van het trio en is de sterkste schakel van de trein. Of dat de tactiek voor woensdag gaat veranderen? "Misschien kunnen we concluderen dat ik iets meer op kop zou moeten doen. Je doel is dat iedereen aan het einde van de race even moe is en dat is vandaag niet het geval."

Andere samenstelling
En moet er in die halve finale tegen Noorwegen eigenlijk wel in deze samenstelling gereden worden, of moet ploeggenoot en reserve Patrick Roest het ijs op? "Natuurlijk zullen we daar met zijn vijven over moeten spreken, met de bondscoach en vier rijders. Vandaag zullen we er helemaal niks mee doen, eerst even laten berusten. Morgen evalueren en dan zien we wel."

"Ik maak me geen zorgen over Koen. Dat is niet nodig als je hier met z'n drieën een tijd van 3.40 rijdt", meldt Arie Koops, die de taken van de grieperige en in quarantaine geplaatste bondscoach Geert Kuiper tijdelijk overneemt. Hij wil verder nog geen uitspraken doen over een vermeende wissel binnen de ploeg. 

"Er is maar één iemand de bondscoach en ik kan hem alleen maar assisteren met de cijfers. We zullen rondetijden en beelden bekijken en daarna met de jongens zitten. Als Geert nog ziek is doen we dat gewoon via FaceTime. We willen goed sparren en alle scenario’s op papier hebben. Dan zal hij de opstelling bekendmaken. Zoals de schaatsers ook zelf hebben gezegd: we zijn hier met z'n vieren en we zullen alles doen in het teambelang. Er is maar één teambelang en dat is een prijs winnen." Of Verweij zelf vreest voor zijn plek? “Ik denk het niet, maar dat is niet aan mij. Als er iemand anders opgesteld moet worden dan doen we dat." 

Mooi geoefend
Koops, die op het ijs moest toezien hoe de Koreaanse en Noorse ploeg met een eerste en derde tijd een sterke indruk maakte, denkt dat het goud nog steeds in zicht is voor de Nederlandse heren, die hun olympische titel verdedigen. Wel zag ook hij dat het niet vanzelf kwam.

"Het is goed dat we wat marge hadden in ons schema, waardoor we ons dit konden permitteren. Wat dat betreft speel je het op safe, want je weet het nooit. Het gaat er uiteindelijk om dat je met zijn drieën bij de streep komt, en dat hebben ze prima gedaan. We rijden woensdag in feite twee keer een finale en die moeten we twee keer winnen. Ik denk dat we in de finale wel 3.38 moeten aantikken en daar hebben we nu mooi op geoefend."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan