Tickets
Shop
Nieuws 23 okt 2017

Dweilpauze: rentree Nauta en Bøkko en toptijden in binnen- en buitenland

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Nieuws van het weekend
Het goede nieuws kwam dit weekend uit Amsterdam: het marathonpeloton gaat ook de komende drie winters voor schaatswedstrijden op natuurijs naar het Zweedse Luleå. De KNSB ondertekende zaterdag een driejarige overeenkomst met Bram Smallenbroek, organisator van de wedstrijden in Zweden. Afgelopen winter was Luleå voor het eerst het toneel van een natuurijswedstrijd. In barre omstandigheden, met opvallende veel publiek, kwamen Simon Schouten en Carla Zielman als heroïsche winnaars over de streep. 

Minder leuk nieuws kwam zaterdag uit Leeuwarden waar George Schweigmann op 92-jarige leeftijd overleed. De Fries reed 8 achtereenvolgende Elfstedentochten uit. De eerste schaatste hij als jongen van 17 in 1942 en de laatste in 1997. Met die 8 voltooide tochten vestigde hij een record. Tijdens de twaalfde Elfstedentocht in 1963 raakte Schweigmann gewond door een schaats van een collega in de knie en finishte na het krammen als laatste in Leeuwarden, vlak voor middernacht.

Buitenlander(s) in het nieuws
Of Pavel Kulizhnikov weer hersteld is na zijn liesblessure? En of! De Rus snelde in Kolomna bij de Russia Cup naar een toptijd van 34,54. Hij was daarmee veel sneller dan die andere topsprinter uit Rusland, Ruslan Murashov (35,15). 

Ook even aandacht voor Denny Morrison. De Canadees brak ruim twee jaar geleden zijn bovenbeen, elleboog en ruggenwervel en zijn vitale organen waren 'mashed potatoes'. Vorig voorjaar kwam daar een beroerte overheen bij de winnaar van het olympisch zilver op de 1000 meter. Afgelopen weekend liet hij zien dat hij nog steeds een topschaatser is. In Calgary reed hij op de 1500 meter 1.44,16; Vincent De Haitre reed daar zelfs 1.43,56.

In Japan bevestigde Nao Kodaira haar topvorm richting de Olympische Spelen. De Japanse sprintster won de 500 meter in Nagano bij het Japanse kampioenschap in een baanrecord van 37,25. In Obihiro reed ze vorige maand al 37,23, de snelste seizoenstijd van alle vrouwen op de 500 meter.

Top
Niet alleen de buitenlanders zijn al vroeg in het seizoen in topvorm, ook de Nederlanders zijn klaar voor de NK Afstanden en de wereldbekers. Zo noteerde Dai Dai Ntab een supersnelle 500 meter: 34,66. De sprinter van Team Plantina staat daarmee zesde op de lijst van snelste mensen in Thialf op de 500 meter. Ook Hein Otterspeer lijkt zijn oude vorm weer te benaderen. Op de 1000 meter snelde hij naar 1.08,42. Thomas Krol eindigde vlak daarachter als tweede (1.08,52). 

Ook goed nieuws voor de Nederlandse shorttrackploeg is dat Rianne de Vries afgelopen weekend haar rentree in wedstrijdverband maakte. In het Italiaanse Bormio liet ze meteen een goede indruk achter. De Vries liep in juli een breuk aan haar enkel op en leek de eerste vier wereldbekers te moeten missen, maar dankzij een snel herstel zal zij zeer waarschijnlijk in Azië aan de start verschijnen. En dat is goed nieuws voor de relayploeg.

Flop
Het is misschien nog te vroeg om te zeggen, maar van de tijden van Håvard Bøkko zullen Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Ted-Jan Bloemen niet wakker liggen. Na zijn enkelbreuk die hij in mei opliep en een seizoen waarin hij niet in actie kwam reed hij afgelopen weekend in Hamar de 1500, 3000 en 5000 meter. De 1500 meter won hij weliswaar in 1.48,74, en de 5000 meter won hij in 6.30,88, maar dat zijn nou geen tijden waarvan het hiervóór genoemde trio bang zal worden.

Op de 3000 meter werd de Noor tweede achter Sverre Lunde Pedersen, die maar liefst zes seconden sneller was dan Bøkko. Pedersen reed trouwens wel een baanrecord. Bokko hoopt nog één keer te knallen op de Olympische Spelen: zijn hoofddoel is een medaille met de ploegenachtervolging, maar het liefst zou hij voor een plak op een individuele afstand gaan.

Tijd
12.46,83 - Ted-Jan Bloemen snelde tijdens de Canadese kwalificatiewedstrijden naar een waanzinnig snelle tijd op de 10 kilometer. Op de hooglandbaan in Calgary verpulverde hij het 11 jaar oude baanrecord van Sven Kramer, die in 2006 een tijd (destijds het wereldrecord) neerzette van 12.51,60. Kramer zal Bloemen dus zeker in de gaten moeten houden komend seizoen. 

Quote
"Mensen bleven maar zeggen dat ik geluk had gehad. Nee, ik heb helemaal geen geluk gehad, ik was gewoon goed!" - Dat zei Lisa van der Geest nadat ze zaterdag de eerste KPN Marathon Cup in Amsterdam had gewonnen. Vorig seizoen won Van der Geest onder meer de Alternatieve Elfstedentocht nadat Elma de Vries in gewonnen positie tegen de vlakte ging. Ook bij de natuurijswedstrijd in Noordlaren profiteerde de rijdster van mkbasics.nl van een slippertje van Irene Schouten, waardoor Van der Geest ook die wedstrijd kon winnen. Maar van geluk geen sprake, zegt Van der Geest. "Ik was gewoon goed. Het voelt nu dus heel fijn om te laten zien dat ik het ook gewoon doe als anderen geen fouten maken."

Beeld
Over rentrees gesproken. Yvonne Nauta liep vijf maanden geleden een zware beenbreuk op bij een ongelukkige val op een vrije trainingsdag. Maar dankzij een wonderbaarlijk snel herstel reed zij zaterdag vijf maanden na haar ongeval haar eerste (trainings)wedstrijd in Thialf. Op de 3000 meter zette ze een tijd van 4.18,82 neer. De NK Afstanden komen nog te vroeg voor de Friezin van Team LottoNL-Jumbo; haar doel is nu om het olympisch kwalificatietoernooi te halen. 

Foto : Neeke Smit

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan