Tickets
Shop
Nieuws 15 mrt 2017

Voorbeschouwing Zilveren Bal: is Ntab te verslaan?

Woensdagavond om 19.30 sluiten de allerbeste supersprinters het seizoen af met de spectaculaire schaatsshow de Zilveren Bal, in de 11stedenhal in Leeuwarden. In duels van drie maken de sprinters uit wie het allersnelst is over honderd meter. schaatsen.nl zet de favorieten voor je op een rijtje, te beginnen met de heren.

Foto : Soenar Chamid

De favoriet
Onbetwiste favoriet bij de heren is Dai Dai Ntab. De sprinter van Team Plantina beleefde een droomseizoen. Met tweemaal winst op de 500 meter tijdens de wereldbeker in Stavanger wist hij het wereldbekerklassement verrassend te winnen. Ntab legt de basis voor zijn pijlsnelle 500 meters op de eerste honderd meter. Een sprintspecialist pur sang dus! Dit bewees hij eerder al door het Klaverblad NK Pure Sprint op zijn naam te schrijven en het NK Kortebaan op FlevOnice. Wie kan hem vanavond in de weg zitten om nog een sprinttitel op zijn naam te schrijven? 

De uitdagers
Het wordt een spannend onderonsje tussen de sprintkanonnen van Team Plantina. De grootste angstgegners van Ntab komen namelijk uit zijn eigen ploeg! Ronald Mulder reed in Calgary eerder dit jaar tijdens de WK Sprint een nieuw Nederlands record op de 500 meter. Met 34,08 zat hij maar een paar honderdsten boven het wereldrecord. Zijn opening? 9,52! 

Een andere grootmacht uit het nest van Plantina is niemand minder dan de Europese én Wereldkampioen sprint Kai Verbij. Met deze twee titels op zak moet hij zijn tegenstanders toch goed kunnen imponeren. Wie durft het straks nog tegen hem op te nemen? 

Tijdens de Wereldbeker in Stavanger afgelopen weekeinde voerden de Plantina heren al een onderlinge strijd. Ntab versus Verbij werd beslist in het voordeel van Ntab. Hij was met 9,60 flink sneller dan zijn ploeggenoot (9,72). Ook de ritwinst en eindwinst was voor Ntab. In de derby Verbij versus Mulder trok Mulder aan het langste eind. De bronzen medaillewinnaar van Sochi legde de kersverse wereldkampioen erop in 9,62 tegenover 9,69 en sleepte de ritwinst binnen. 

Is er dan nog enige hoop dat er een buitenlander een sprinttoernooi wint dit jaar? Jazeker! Zijn naam is Daniel Greig. De Australiër is de enige buitenlandse deelnemer dit jaar. Greig is een gevaarlijke outsider, hij reed dit jaar al 9,63 over honderd meter in Heerenveen.  Daniel Greig embed insta post: 

Slowmo 📽

Een bericht gedeeld door Daniel Greig (@greigdaniel) op 3 Jan 2017 om 11:35 PST

 

De jongelingen
Naar wie moeten we kijken om de sprintkampioenen van de toekomst te zien? Let vooral op Niek Deelstra. De tweedejaars A junior werd dit jaar Nederlands kampioen sprint. Hij legde zijn basis voor de titel door twee keer de vijfhonderd meter te winnen. Met de Nederlandse ploeg won hij daarnaast ook nog eens de Wereldtitel op de teamsprint. De sprinter van RTC Noord staat op scherp om op de valreep van het seizoen nog een titel binnen te slepen! 

Voor wie moet Deelstra vrezen? Jim Dhore (RTC Noord) en Noah Boogaard (RTC Midden SkateUnited) lieten eerder zien bliksemsnel te zijn over 100 meter. Bij het Klaverblad NK Pure Sprint wisten deze twee A-junioren als enigen van het deelnemersveld onder de 10 seconden te finishen. Dhore, eerstejaars A-junior, deed dit als allersnelste in 9,95, Boogaard finishte in 9,99. 

Lees alles over De Zilveren Bal hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan