Tickets
Shop
Nieuws 27 mrt 2017

Terugblik december: Eerste nationale titels en een marathonvierdaagse

Seizoen 2016/2017 zit erop. Dat geeft schaatsen.nl de mogelijkheid om even terug te kijken op de afgelopen winter. Daarin is meer dan genoeg gebeurd. Vandaag blikken we terug op de maand: december.

Wereldbeker langebaan

Astana
Veel Nederlandse toppers sloegen de wereldbeker in Astana over. Toch zorgde een Nederlander voor een primeur. Dai Dai Ntab won zijn eerste wereldbeker in zijn carrière. De jonge sprinter hield de Russen Ruslan Murashov en Pavel Kulizhnikov achter zich. Evert Hoolwerf won nog zilver op de massastart, maar verder was het een wereldbeker met veel buitenlandse zeges. Bij de vrouwen behaalden alleen Jorien ter Mors en Marrit Leenstra medailles. Leenstra won zilver op de 1500 meter en brons op de 1000 meter, Ter Mors deed dat andersom.

Heerenveen
In Heerenveen won Kjeld Nuis zowel de 1000 meter als de 1500 meter. Jorrit Bergsma versloeg Erik Jan Kooiman op de 10.000 meter (bij afwezigheid van Sven Kramer). Patrick Roest won op de 1500 meter zijn eerste individuele wereldbekermedaille. Hij pakte het brons. Dat gold ook voor Melissa Wijfje op de 5000 meter bij de vrouwen, waar zij verrassend als derde eindigde achter Martina Sablikova en Claudia Pechstein. Ireen Wüst was de snelste op de 1500 meter. Marrit Leenstra werd tweede op de 1000 meter. Tot slot greep Irene Schouten zilver en Evert Hoolwerf brons op de massastart en wonnen de mannen zilver bij de ploegenachtervolging.

Wereldbeker shorttrack

Shanghai
In Shanghai waren Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting de succesvolste Nederlandse shorttrackers. Knegt won op de 500 meter en op de 1500 meter brons en veroverde op de relay zilver. Schulting won twee keer brons: op de 1500 meter en met de relay.

Gangneung
De vrouwen boekten individueel weliswaar geen succes in Gangneung; Rianne de Vries verraste zichzelf door de finale van de 1000 meter te bereiken. Daarin werd ze vierde, maar het gaf haar veel vertrouwen. Suzanne Schulting werd ook vierde op die afstand, maar dan op de tweede 1000 meter. De relayploeg veroverde nog wel het zilver en Sjinkie Knegt behaalde zilver op de 1500 meter.

NK afstanden
Bij de NK afstanden in Heerenveen werd er gestreden om de nationale titels, maar ook om tickets voor het EK allround & sprint. Sven Kramer won wederom de 1500 en 5000 meter, maar werd op de 10.000 meter verslagen door Jorrit Bergsma. Kai Verbij zegevierde op de 1000 meter en Dai Dai Ntab op de 500 meter. Koen Verweij bewees weer op de weg terug te zijn; hij werd zowel op de 1000 meter als op de 1500 meter vierde. Kramer plaatste zich samen met Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries voor het EK allround, Kai Verbij, Kjeld Nuis en Ronald Mulder voor het EK sprint.

Bij de vrouwen verdeelden Ireen Wüst en Jorien ter Mors de titels. Wüst won de 1500 en 3000 meter, Ter Mors de 500 en 1000 meter. Suzanne Schulting verraste op de 1000 meter met een vierde plek. Dankzij een degelijke 500 meter had Schulting zich op mogen maken voor het EK sprint in Heerenveen, maar Schulting gaf de voorkeur aan het NK shorttrack. Ook Ireen Wüst mocht het EK sprint rijden, maar wilde niet te veel kracht verspelen voor het EK allround die een week later verreden zou worden. Dat betekende dat Sanneke de Neeling alsnog het EK sprint mocht rijden, samen met Ter Mors en Marrit Leenstra. Carien Kleibeuker prolongeerde haar titel op de 5000 meter. Irene Schouten en Gary Hekman wonnen de massastart.

KPN Marathonvierdaagse
De eerste KPN Marathonvierdaagse sinds 2006 werd een prooi voor Niels Mesu. Zonder één van de vier marathons te winnen, reed de Zeeuw steeds mee voor de overwinning en dat was goed voor de eindzege. In 2006 werd de laatste editie van de traditionele zesdaagse gehouden, waarna het spruitjespak naar het museum kon. Tien jaar later legde Mesu beslag op het hexapak, een tricot met groene en blauwe zeshoeken. Bij de vrouwen ging de eindzege op soevereine wijze naar Francesca Lollobrigida. De Italiaanse won alle vier de afstanden.

Utrecht City Bokaal
Hein Otterspeer was bij de Utrecht City Bokaal oppermachtig. De sprinter van Lotto-Jumbo won alle vier de afstanden (2x 500 meter en 2x 1000 meter) met groot verschil. Joost Born en Lennart Velema completeerden het podium. Bij de vrouwen ging de bokaal naar Esmé Stollenga. Zij versloeg Tessa Boogaard en Lotte van Beek.

KPN Cup
Janneke Ensing en Simon Schouten wonnen in Enschede KPN Cup 7.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan