Tickets
Shop
Nieuws 09 jul 2017

Friesche IJsbond introduceert digitale schaatskaart

De zomervakantie staat voor de deur, maar bij de Friesche IJsbond gaan de gedachten al uit naar de (hopelijk strenge) winter. Sinds dit weekend is op de vernieuwde website een digitale schaatskaart beschikbaar waar men kunt zien waar veilig geschaatst kan worden in de provincie.

Wanneer het begint te vriezen houdt de Friesche IJsbond samen met de 22 ijswegencentrales op deze kaart bij waar het ijs sterk genoeg is om te kunnen schaatsen. De IJsbond beheert zo’n 1600 kilometer schaatswater. Een veilig verklaarde vaart heeft een ijsvloer van minstens 8 centimeter dik. Daarnaast moet er een baan geveegd zijn, bewegwijzering staan en de gevaarlijke plekken afgezet.

"Zo kunnen de liefhebbers goed zien waar ze terecht kunnen," aldus ijsmeester Sytse Kroes tegenover de Leeuwarder Courant. "Als het ijs geschikt is, zeggen we: 'Laat ze maar komen.'" De IJsbond denkt er over na om, als service aan de schaatsers, ook ondergelopen velden op te nemen. "Want we hebben al een paar winters gehad dat je op het land prachtig kon rijden maar op onze ijswegen nog lang niet."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan