Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2017

Januariwintertje heeft nog enige rek

Het inmiddels belegen januariwintertje dat alweer een dag of tien terug bijna uit het niets ontstond, is min of meer een eigen leven gaan leiden en hield zichzelf zeker tot (afgelopen) maandag prima in stand. Doordat er steeds weinig stroming was boven Nederland, bleef de aanwezige kou als het ware ingevangen en op die manier werd het merkwaardige midjanuariwintertje keurig geprolongeerd.

We plakken er zowaar nog een stukje aan vast vanaf woensdag. Tijdelijk keert de (nacht) vorst weer terug bij de gratie van een zich iets versterkend hogedrukgebied richting Oost-Europa. Daardoor komt er een wat aantrekkende koude zuidoostenwind te staan met import van onderkoelde lucht uit Frankrijk.

Strenge vorst tot bijna -15 graden
De nacht naar maandag was de koudste uit de reeks met in ‘t oosten van Nederland minima tot -13 graden en vlak boven de soms nog besneeuwde velden werd zelfs bijna 15 graden vorst opgetekend (Twente)

Een flink gedeelte van de nacht naar maandag gaf trouwens bizarre temperatuurverschillen. Een hardnekkige wolkenband, noord-zuid georiënteerd boven Midden-Nederland, gaf in de provincie Utrecht temperaturen tot 2-3 graden boven nul, terwijl het aan weerszijden van het wolkengebied zo’n 10 tot 15 graden kouder was.

Voortreffelijke schaatscondities het voorbije weekend
We hebben een formidabel schaatsweekend (vooral op natuurijs) achter ons liggen waarvan vele honderdduizenden mensen intens genoten. Ondanks de voortdurende waarschuwingen van de KNSB om niet het ijs op te gaan, deden velen dat wel. Zonder pardon waren er traditionele schaatslocaties waar men ‘ouderwets’ en zelfs en masse uit de voeten kon op deftig aalglad ijs van soms wel 7-8 centimeter dikte.

Zo’n toplocatie was bijvoorbeeld het Leersumse veld en onder andere het Paterswoldermeer bij Groningen. Bij Ankeveen was het natuurijs doorgaans prima, maar zakten toch nog een aantal waaghalzen door het ijs. Zelfs in de binnenstad van het doorgaans milde Delft werd gezwierd op de gracht (zie foto).

Schaatsen lukte ook nog op maandag 23 januari het eerste dagdeel zonder al te veel water op het ijs, maar in de middag sloeg de dooi onvermijdelijk toe in het hele land. De komende dagen is het steeds linker om het ijs op te gaan voor een schaatspartij vanwege de inmiddels gestegen (dag)temperaturen. De vorst in de nacht stelt tot woensdag ook beduidend minder voor dan enkele dagen terug.

Tijdelijk weer kouder vanaf woensdag
Toch heeft deze kouperiode nog een vrij lange adem al met al, want tot het weekend voert een iets nadrukkelijker naar zuidoost - tot zuid draaiende wind koude vastelandslucht aan vanuit Frankrijk. De nachten naar donderdag en vrijdag kunnen zelfs weer zo’n graad of 5-7 vorst opleveren in een deel van het land indien het goed opklaart tijdens de donkere uren. Overdag is het met name op donderdag ook weer vrij koud met slechts 2 of 3 graden in de plus. Het is daarbij steeds rustig weer met de zon erbij. Doordat de lucht vanuit Frankrijk minder vocht bevat kan de zon wat langer schijnen die dagen.

Vanaf vrijdag komt de zachtere lucht wat verder door en stijgt de temperatuur richting de 10 graden. De regenkansen blijven vooralsnog klein en ook na het weekend zal het niet direct flink gaan regenen. De stroming tendeert dan wel steeds meer naar zuidzuidwest en daarmee wordt zachte lucht meegenomen

Vooruitzichten middellange termijn  
De spil van een hogedrukgebied positioneert zich tijdens het tweede gedeelte van de week weer wat nadrukkelijker boven Oost-Europa terwijl we de luchtdruk zien dalen ten westen van Frankrijk en Engeland. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat de wind met een meer zuidelijke component iets toeneemt en koude vastelandslucht uit Frankrijk meeneemt. Frankrijk is immers deels nog met sneeuw bedekt en zelfs een stroming uit die hoek levert dan kou op voor de Benelux.

Zowel de dag - als nachttemperaturen zullen tijdelijk weer wat lager gaan uitkomen en regionaal is matige vorst wederom haalbaar, terwijl het kwik overdag iets boven nul komt in de regio’s oost en zuidoost. Pas vanaf vrijdag krijgt de zachte oceanische luchtinstroom meer gestalte hetgeen beduidend milder en mogelijk ook licht wisselvallig weer impliceert nadien. Een eventueel volgende koude(re) fase zou zich tussen 5 en 10 februari kunnen openbaren.    

Meer weerinfo is er eventueel via www.weerprimeur.nl en op de weerprimeurlijn 0900-1234554.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan