Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2017

Van der Gun: 'WK geslaagd met brons voor Jorien'

Over een paar dagen begint in Calgary het WK Sprint. Team AfterPay is daar met Jorien ter Mors, Anice Das en de Tsjechische Karoliná Erbanová goed vertegenwoordigd, maar dat trio hoort wat betreft Afterpay-trainer Dennis van der Gun niet tot de topfavorieten.

Foto : Soenar Chamid

Gevraagd naar de kanshebbers op het goud, noemt Van der Gun direct de Amerikaanse Heather Richardson-Bergsma en Nao Kodaira uit Japan. “Die twee steken er echt bovenuit”, zegt de schaatscoach. Dat de Japanse pas woensdag in Calgary arriveerde vanwege de Aziatische Spelen, maakt volgens hem niet zo veel uit. “Het is zeker niet ideaal. Maar Kodaira is in topvorm, die gaat hier echt wel hard rijden.”

Podiumplek
Wat betreft zijn eigen schaatssters verwacht hij dat Ter Mors en Erbanová mee kunnen spelen om een podiumplek. Erbanová rijdt al het hele seizoen goede resultaten, met de Europese sprinttitel in Heerenveen als hoogtepunt. Ook op de WK Afstanden in Gangneung presteerde ze goed met een vierde en vijfde plaats op de 500 en 1000 meter.

Ter Mors daarentegen kent een veel moeizamere voorbereiding. In december was ze bijna twee weken ziek en die gevolgen zijn nog steeds merkbaar. Van der Gun: “Jorien heeft een hele periode niet kunnen trainen en ineens stonden de NK Afstanden voor de deur: de kwalificatiewedstrijd voor de WK Afstanden. Die wedstrijd kon ze dus niet laten schieten. En zo gingen we van wedstrijd naar wedstrijd, terwijl ze juist een goed trainingsblok nodig had om weer fit te worden.”

Shorttrack
Desondanks denkt Van der Gun dat zijn pupil in staat is om eremetaal op te halen in Calgary. “Ze heeft dit seizoen af en toe laten zien dat ze heel hard kan rijden. En de afgelopen week pakte ze nog een paar shorttracktrainingen mee, dat is een goede prikkel voor haar. Ik zag dat meteen terug op de langebaan. Die bochten lopen dan net weer wat lekkerder.”

“Ik ben heel benieuwd. Het is een WK Sprint, niemand kan zich fouten permitteren. Dat geldt voor Jorien, maar net zo goed voor Kodaira en Bergsma. Maar als er niks geks gebeurt, verwacht ik een mooie strijd om de derde plek, met Jorien als één van de kandidaten. En dat zou ook heel mooi voor haar zijn. Met brons voor Jorien is dit WK geslaagd.”

PR voor Das
En dan is er natuurlijk nog Anice Das, de andere WK-ganger van Team AfterPay. Normaal gesproken komt zij niet in aanmerking voor de medailles. Van der Gun: “Het is al heel mooi dat Anice hier staat. Ze heeft pas één keer eerder meegedaan aan een WK Sprint. Ze mocht toen mee door de afzegging van iemand anders."

Nu, op haar 31e, heeft ze zich helemaal zelf gekwalificeerd. "Dat voelt toch een stuk lekkerder. Van Anice verwacht ik een persoonlijk record op de 1000 meter. Die heeft ze gereden op een laaglandbaan, dus dat record moet worden aangescherpt. Op de 500 meter heeft ze een scherp PR, maar wie weet zit daar ook nog rek in."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan