Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2017

ISU en KNSB zien het belang van een ‘Leven lang sporten’ in

Het NK Masters Allround en Afstanden staat komend weekend weer op de kalender. Dit evenement vindt plaats op IJsbaan Twente in Enschede. Er staan maar liefst 160 Masters in vijftien verschillende categorieën, met leeftijden variërend van 30 tot 76 aan de start. Een voorbeeld van een ‘Leven lang sporten’!

Foto : Soenar Chamid

De afgelopen maanden heeft het Master langebaanschaatsen weer een flinke stap voorwaarts gemaakt. Niet alleen in sportieve zin, maar ook op organisatorisch vlak op internationaal terrein met de ISU en in nationaal verband met de KNSB.

Vernieuwde samenwerking met ISU
Sinds de nieuwe samenstelling van het ISU bestuur afgelopen zomer, onder leiding van de nieuwe voorzitter Jan Dijkema, heeft de IMSSC (International Masters’ Speed Skating Committee) een belangrijke stap gezet in de samenwerking tussen ISU en IMSSC.

Zo heeft IMSSC voorzitter Tjeerd Smies samen met ISU Council member Roland Maillard de vernieuwde samenwerking en synergie vorm gegeven. De IMSSC zal als onafhankelijke organisatie met haar eigen regels blijven opereren, maar wordt in belangrijke mate ondersteund door de ISU. Dit houdt in dat de ISU bijdraagt aan o.a. de organisatie van IMSSC, de Masters’ Sprint als de Masters’ Allround Games (de officieuze wereldkampioenschappen Sprint en Allround voor Masters). Door het gebruik van het ISU-logo in alle communicatie wordt de samenwerking tot uitdrukking gebracht. Ook worden alle internationale Masters wedstrijden voortaan op de internationale wedstrijdkalender van de ISU gepubliceerd.

In sportieve zin kwam de vooruitgang tot uitdrukking tijdens de, op 21 en 22 januari jl. in Inzell, georganiseerde 9th Masters’ International Sprint Games. Tijdens dit officieuze WK Masters Sprint werden maar liefst 91 PR’s en 8 wereldrecords voor Masters verbeterd.

In de samenwerkingsafspraken tussen IMSSC en ISU is verder afgesproken dat de IMSSC zal helpen bij het bevorderen en ontwikkelen van het (langebaan)schaatsen, met name voor jongeren en jongere Masters in alle landen. In Nederland speelt de MCLN (Vereniging Masterscircuit Langebaanschaatsen Nederland) met het initiatief Schaatscircuit.nl al enige jaren hierop in door wedstrijdschaatsers van jong en oud de gelegenheid te bieden om meerdere malen per jaar op Nederlandse topbanen, zoals Thialf, officiële wedstrijden te laten rijden.

Ook de KNSB ziet het belang in van een ‘Leven lang sporten’ en ondersteunt MCLN bij de organisatie van Masters’ Games (officieuze wereldkampioenschappen Masters). Jaarlijks staat het NK Masters Allround en Afstanden op de landelijke wedstrijdkalender. Het meerjarenopleidingsplan (MJOP) van de KNSB voorziet in de eerste zes stappen van het Long-Term Athlete Development model (LTAD). Met de organisatie van een Masters’ Games eens in de 4 à 5 jaar in Nederland en het jaarlijkse NK Masters geeft de KNSB invulling aan fase 7 (Active for Life) van het LTAD-model.

Op zaterdag begint het toernooi om 15:30 uur en op zondag om 15:00 uur. Entree is gratis.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan