Tickets
Shop
Nieuws 17 dec 2017

Kerst ook dit jaar weer traditioneel groen

Kerst 2017 zal traditioneel 'groen' en dus wisselvallig en zacht gaan verlopen in Nederland en België. Koning winter is in de verste verte niet te zien en maakt tot begin 2018 zelfs geen aanstalten om z'n territorium te verleggen richting de Lage Landen.

Debet aan deze vrij resolute kerstprognose is onder andere de felle koudegolf in Noord-Amerika die het indirect onmogelijk maakt dat koude vrieslucht vlot richting West-Europa kan uitstromen.

Tevens is er boven Rusland geen spoortje diepvrieskou te traceren vooralsnog. Koude die zich 'stroomopwaarts' bevindt, richting Rusland bijvoorbeeld, is eigenlijk een vereiste om het uiteindelijk ook in Nederland winters koud te krijgen. In januari 1987 zagen we deze evolutie mooi ontstaan. 

'Recht' op een witte Kerst
Het is zo opvallend, ieder jaar weer, dat menigeen vanzelfsprekend 'recht' denkt te hebben op een witte Kerst. Het lijkt erop alsof het claimen van een prachtig besneeuwd kerstdecorum een absolute voorwaarde is voor het ultieme kerstgevoel en dat is natuurlijk ook wel zo op de keper beschouwd.

De realiteit echter toont ons dat het vrijwel ieder jaar dromen blijft over die zo vurig gewenste witte wereld in ons steeds verder opwarmende landje. Misschien is zo'n begeerlijke witte kerstsfeer daarom wel een steeds terugkerend 'hot item'...?

Dat Dreamin' of A White Christmas, naar de gelijknamige en veel te vaak opgevoerde song van Bing Crosby, is trouwens een typische Amerikaanse aangelegenheid, ook dit jaar weer, want het wordt koud! Hoewel de mildheid gedurende de winters ook in de Verenigde Staten meer en meer toeslaat, kon vooral de noordoostkant van het continent vaak rekenen op een witte surprise rond of juist tijdens kerstmis.

Een koude, laat staan sneeuwerige Kerst in ons land is dus uiterst zeldzaam en niet in de laatste plaats omdat de ambtenareske 'heeren' in de Bilt (KNMI) nog altijd een absurd streng criterium hanteren. Immers een Kerst mag officieel pas als wit worden betiteld als er op zowel eerste als tweede kerstdag in de Bilt tenminste 1 cm. aaneengesloten sneeuw ligt op het meetveld. Het zal duidelijk zijn dat dit de voorbije honderd jaar slechts enkele keren gebeurde en laatstelijk in 2010.

Gaan we wat soepeler om met die definitie, gebeurde het wel vaker dat de Kerst (regionaal vooral) wit oogde. In 1986 (gebroken wit), 2000 en ook in 2001 beleefde een deel van het land het zo. In 2009 en 2010 lag er in een flink deel van Nederland een deftig pak kerstsneeuw en werd eindelijk weer eens aan het oubollige Biltse criterium voldaan.  

Koudegolf VS frustreert winter in Nederland
Dit jaar ontspringen we de dans natuurlijk weer, want ook Kerst 2017 wordt groen en bovenal grijs! Oorzaak aan de ene kant is, ik noemde het net al even, de intense koudegolf die geprojecteerd staat op de verenigde Staten van Amerika. Omheen een beresterk hogedrukgebied boven het noordwesten van het continent aldaar, wordt met ijskoude noordnoordwestenwinden een portie poollucht richting de noordelijke staten getransporteerd. De beide Dakota's en Wisconsin bijvoorbeeld, krijgen de volle laag diepvrieskou met temperaturen die richting de -20 of -25 graden dalen.

IJskoude lucht via Amerika geeft warmbloedige depressies
Uiteindelijk stoomt een deel van die ijskoude arctische lucht de Atlantiek op in de buurt van Newfoundland en het gevolg is dat zich juist hier (boven het milde oceaanwater) zeer diepe depressies formeren die vervolgens in de krachtige west-oost georiënteerde straalstroom richting IJsland en Schotland koersen. Op die manier wordt dus een weerpatroon in gang gezet waarbij West-Europa voortdurend te maken krijgt met diepe en omvangrijke oceaandepressies vergezeld van regelmatig regenperikelen en bovenal milde stromingen uit het westen.

De traditionele kerstdepressie in vol ornaat
Uitgerekend tijdens Kerst (Weihnachtstauwetter in het Duits) is die depressieactiviteit op het noordelijk gedeelte van de oceaan het grootst. Dat is de reden waarom acht of negen van de tien Kersten regenachtig en zacht weer geven bij ons in de Benelux.

Begin januari nieuwe kansen winterweer 
Regelmatig zie je dat rond de jaarwisseling of rond Driekoningen (6 januari) die mega-temperatuurverschillen tussen de poolgebieden en onze gematigde breedten weer wat afnemen. Eerst dan is er weer wat ruimte voor de weerkaarten om zich te herschikken opdat een eventuele koudere fase aan zet kan komen. De afgelopen jaren zagen we dat het juist in januari weer ging afkoelen.  

Maar hoe dan ook, voorlopig zijn we (na een overigens redelijke en veelal droge week) vertrokken voor de klassieke, onbestendige decembermildheden waarbij het rond - en tijdens Kerst ongetwijfeld wisselvallig weer zal zijn met bovendien een grote kans dat het er stevig bij waait, vooral aan zee.

De conclusie is dus dat december 2017 (ondanks die paar leuke en verrassende sneeuwdagen) de winter niet op de kaart heeft gezet en we rustig zullen moeten afwachten wat januari en februari voor ons in petto hebben. In januari vervolgen we onze zoektocht naar winterse ontwikkelingen die dan hopelijk ook zullen leiden tot een leuke schaatsperiode op natuurijs. Gezegende Kerst gewenst!

Bijschrift: Hopeloze perspectieven voor de winter - en schaatsliefhebber vooralsnog. Hier zien we de geprojecteerde weerkaart van het Amerikaanse weermodel voor 26 december aanstaande met een gedrocht van een megadepressie op de totaal verkeerde plaats. Het bijbehorende weer laat zich raden. Onbestendig, regelmatig regen of buien, veel wind op 't pleit (kans op storm later zelfs) en zowel overdag als gedurende de nacht veel te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan