Tickets
Shop
Nieuws 18 aug 2017

Huizinga: 'Kan nog een hoop van Sven leren'

Chris Huizinga komt sinds begin dit jaar uit voor Team LottoNL-Jumbo. Het twintigjarige talent maakte afgelopen seizoen veel indruk door onder andere het wereldkampioenschap allround bij de junioren op zijn naam te schrijven. Schaatsen.nl belde hem op.

Foto : LottoNL-Jumbo

"De eerste maanden bij Lotto-Jumbo zijn supergoed bevallen", begint Huizinga enthousiast het gesprek. "Het niveau bij deze ploeg ligt ontzettend hoog. De trainingen zijn af en toe best pittig, maar ik heb het erg naar mijn zin."

De Groninger geeft toe dat hij in het begin wel even heeft moeten wennen aan zijn nieuwe team. "Ik heb nog nooit zo veel testen in een paar maanden gehad. Bij mijn eerdere ploegen had ik vaak één test per jaar. Nu heb ik er soms meerdere per week. Dat is wel even wennen, maar het heeft eigenlijk alleen maar voordelen."

Huizinga vervolgt: "Je komt door die testen veel over je lichaam te weten, waardoor je goed kan anticiperen. Mijn coach Jac Orie kan precies zien wat bepaalde inspanningen met mijn lichaam doen. Als uit een test blijkt dat het eigenlijk te zwaar is wat we doen, kunnen we daar meteen iets aan veranderen. Op die manier voorkomen we dat ik overtraind raak."

Eerste fietstraining van nieuwkomer @chrishuizinga op een Bianchi van @bianchibenelux

Een bericht gedeeld door Team LottoNL-Jumbo Schaatsen (@lottojumbo_ice) op

Telefoontje
De twintigjarige allrounder werd in februari wereldkampioen allround bij de junioren in het Finse Helsinki. Een week later tekende hij een contract bij de succesformatie van Orie.

"Voor het wereldkampioenschap kreeg ik een telefoontje van Jac. Hij zei dat het team interesse in mij had en dat hij een gesprek met mij wilde. Door dat telefoontje ging ik met nog meer vertrouwen naar het WK. Als een coach van zo’n succesvolle ploeg je belt, doet dat iets met je vertrouwen. Het is een bevestiging dat je goed bezig bent."

Huizinga geeft toe dat naast Lotto-Jumbo ook Team Clafis hem graag had willen hebben. Ook kon hij bij zijn huidige ploeg iSkate blijven. "Ik heb ook een gesprek gevoerd met Clafis-coach Jillert Anema, maar uiteindelijk heb ik voor Lotto-Jumbo gekozen, omdat ik denk dat deze ploeg het best bij mij past", zegt hij eerlijk.

"Daarnaast wil je als jonge sporter natuurlijk niets liever dan bij zo’n groot team terechtkomen. Als je die kans dan krijgt, moet je hem met beide handen aangrijpen."

Foto : Soenar Chamid

Wereldtoppers
Lotto-Jumbo heeft met mensen als meervoudig olympisch kampioen Sven Kramer en wereldkampioen Kjeld Nuis enkele wereldtoppers in huis. "Hun aanwezigheid heeft zeker een rol gespeeld in mijn beslissing om hier te tekenen", geeft hij toe. “Ik vind het een eer om met hun samen te mogen trainen."

"Ik ben van mening dat ik een hoop van iemand als Sven kan leren. Lotto-Jumbo draait als een trein. Ze wonnen bij de WK afstanden in Zuid-Korea niet voor niets vijf wereldtitels op de individuele afstanden. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier de volgende stap richting de absolute wereldtop kan maken."

"Mensen als Douwe (de Vries, red.) en Sven hebben zo veel ervaring in het schaatsen, zitten al zo’n tien tot vijftien jaar in dit wereldje. Ik heb het er weleens met Patrick (Roest, red.) over hoe belangrijk zij zijn geweest voor zijn snelle ontwikkeling. Dan is hij altijd erg positief. Het is mooi om te zien hoe zij hun kennis en ervaring met ons delen."

"Als ik kijk naar de ontwikkeling die Patrick heeft doorgemaakt bij deze ploeg, dan raak ik daar alleen maar extra gemotiveerd door. Ik maak pas een aantal maanden deel uit van dit team, maar ik merk nu al verschil. De voorbereiding is tot dusver erg goed bevallen. Ik heb het gevoel dat ik het hoge niveau van deze ploeg steeds beter aankan."

In tegenstelling tot de meeste schaatsers heeft Huizinga geen specifieke doelen dit seizoen. "Ik hoop gewoon beter te worden en veel te leren. De meeste jongens zitten met hun focus volledig bij de Olympische Spelen en het winnen van gouden medailles. Ik heb dat niet. Natuurlijk wil ik eind december goed presteren bij het olympisch kwalificatietoernooi, maar in tegenstelling tot de rest zou het voor mij een mooie bijkomstigheid zijn als ik goed presteer. Die anderen moeten."

Foto : Neeke Smit

ONK
Zaterdag maakt Huizinga voor even weer een uitstapje naar het inlineskaten. In het Friese Hallum staat hij aan de start bij het Open Nederlands Kampioenschap (ONK). "Ik heb in mijn loopbaan nog nooit zo weinig geskeelerd als de laatste maanden, dus heel veel verwacht ik er niet van, ha. Het is even afwachten hoe het gaat, maar over het algemeen kan ik vrij makkelijk switchen tussen het schaatsen en inlineskaten."

"Met onder anderen Bart Swings, Jorrit Bergsma, Ingmar Berga, Gary Hekman en Chrispijn Ariëns, die in Hallum zijn titel verdedigt, staat er een flink aantal toppers aan de start. Ik verwacht dan ook een heel mooie wedstrijd. Ik kijk ernaar uit, heb deze wedstrijd nog nooit gereden, dus ik ben benieuwd wat het wordt."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan