Tickets
Shop
Nieuws 04 apr 2017

ISU schrapt resultaten Koreaanse schaatsster na positieve dopingtest

De Internationale schaatsbond ISU heeft besloten om de resultaten van schaatsster Jiwoo Park tijdens de Wereldbekerwedstrijden in Harbin afgelopen seizoen te schrappen vanwege een vermeende dopingovertreding. De schaatsster werd onder andere derde met het Koreaanse team op de Team Pursuit.

Foto : ANP

Wat is er precies gebeurd? 
Bij de dopingtest, die op 13 november 2016 werd afgenomen na de mass start, werd een te hoge waarde clenbuterol aangetroffen. Ook de B-staal bleek later positief. Clenbuterol is van oorsprong een anti-astmamiddel voor paarden, maar wordt sinds de jaren ’90 gebruikt als spierversterker en afslankmiddel en staat daarom op de anti-dopinglijst van de World Anti Doping Agency (WADA). Omdat de aangetroffen waarde (0,08 nanogram per milliliter) net boven de maximaal toegestane waarde (0,05 nanogram per milliliter) ligt, sluit de ISU niet uit dat de waarde komt door verontreinigd voedsel. 

De Koreaanse schaatsbond en Park verklaarden schriftelijk dat ze geen idee hadden hoe de test positief kon zijn. De schaatsster had op 28 oktober nog een negatieve test afgenomen. “Het is moeilijk voor te stellen dat ze (Park, red.) doping of andere methoden heeft gebruikt binnen slechts tien dagen tijd voor aanvang van de World Cup in China.” 

Vervuild vlees 
De ISU zag in de voorgaande twee seizoenen dat twee Chinese rijders positief testten op een te hoge waarde van clenbuterol, waarvan later bewezen werd dat deze concentraties veroorzaakt werden door vervuild vlees. De Koreaanse bond wees daarnaast op een eerder geval uit 2010, waarbij een wielrenner tijdens een wedstrijd in Japan positief testte op clenbuterol nadat hij eerder had deelgenomen aan een wedstrijd in China. De clenbuterol bleek te komen van vervuild voedsel dat hij had gegeten in China. Park heeft verklaard dat ze alleen gegeten heeft in het officiële hotel voor sporters tijdens de World Cup en nog nooit dopinggerelateerde medicijnen heeft gebruikt.

Wat is het besluit?
De ISU schrapt alle resultaten van Park tijdens de wereldbekerwedstrijd in Harbin. Ze behaalde onder andere brons op de Team Pursuit. Ook haar zeventiende plaats in de Mass Start en haar uitslagen in de B-divisie op de 1500 en 3000 meter worden geschrapt. De ISU zal verder geen andere sancties opleggen, omdat het aannemelijk is dat de ze de clenbuterol binnen kreeg via verontreinigd voedsel in China, gezien de eerdere gevallen. 

Wat gebeurt er met de medaille?
Zuid-Korea won brons op de Team Pursuit ten koste van Duitsland. “We gaan pas kijken naar de resultaten en het wisselen van de medaille als de zaak is afgerond”, verklaart een woordvoerder van de ISU. De sporter heeft 21 dagen de tijd om het besluit van de ISU aan te vechten bij het internationale sporttribunaal (CAS).

Alberto Contador
Clenbuterol werd als doping wereldnieuws in 2010, toen bij de Spaanse Tour de France-winnaar Alberto Contador (een minimale) hoeveelheid clenbuterol werd aangetroffen (0,05 nanogram per milliliter). Contador verklaarde zelf dat het was veroorzaakt door het eten van vervuild vlees. Toch werd de Spaanse wielrenner voor twee jaar geschorst.

In een door WADA gefinancierd onderzoek van Wageningen University en Research bleek in 2016 dat de samenstelling van clenbuterol verschilt tussen vlees en dopingpillen. Hierdoor kunnen in de toekomst claims onderzocht worden van sporters die zeggen onschuldig te zijn omdat ze vervuild vlees hebben gegeten, zo verklaart wetenschapper Saskia Sterk tegenover Resource, de nieuwssite van de universiteit


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan