Tickets
Shop
Nieuws 18 jan 2016

Voskamp verrast zichzelf: 'Ging best wel hard'

Dione Voskamp reed tijdens haar eerste World Cup-wedstrijd voor junioren in Baselga naar het zilver op de 500 meter en eindigde op de kilometer nét naast het podium. De negentienjarige rijdster uit De Lier rijdt sowieso al een goed seizoen, maar had de medaille in Italië niet zien aankomen. “Ik had echt niet verwacht dat ik veertig laag zou rijden, dus dat was een hele verrassing.”

Foto : Jolanda Voskamp-Vollebregt

De pret begon voor de juniore eigenlijk met een afzegging van Jorien ter Mors tijdens de KPN NK Afstanden in december. Een paar uur voor het begin van de wedstrijd werd Voskamp opgebeld met de vraag of ze zich in Heerenveen wilde melden voor de 500 meter. “Dat is natuurlijk geweldig nieuws, vooral omdat ook de tickets voor de World Cup junioren daar verdeeld werden. Ik had door haar nu de kans om te bewijzen dat ik bij de top van de junioren hoor.”

En dat deed de topper uit Zuid-Holland dan ook. Ze reed op het ijs van Thialf naar haar eerste 39’er en dat had ze een paar maanden eerder nog niet durven dromen. “Ik reed aan het begin van het seizoen nog niet zo lekker en had niet verwacht dat ik dit jaar al een 39’er zou rijden.”

Tijdens de Utrecht City Bokaal, de wedstrijd die tevens geldt als voorronde voor het KPN NK Sprint leek het tij te keren voor Voskamp. Ze finishte op De Vechtsebanen na een goede opening van 10,7 in 40,45. “Dat was voor mij de doorslag dat ik weer goed reed en dat gaf vertrouwen voor de NK, waar ik natuurlijk een PR wilde rijden.”

Bijzonder moment

Met twee armen in de lucht kwam ze in een vol Thialf over de finish. “Het was echt een heel bijzonder moment”, vertelt ze. “Tijdens de rit zit je in een flow en heb je niet door wat er om je heen gebeurt. Toen ik die 39’er zag staan werd ik natuurlijk helemaal gek! Dat het publiek helemaal los ging was echt heel bijzonder, dat al die mensen voor jou juichen.”

Met haar nieuwe beste tijd was Voskamp tevens de snelste juniore van het NK-weekend. Daarom mocht ze in januari afreizen naar Italië voor de World Cup junioren op de buitenbaan van Baselga, en dat was naar eigen zeggen een geweldige ervaring. “Je bent natuurlijk afhankelijk van het weer en het is moeilijk in te schatten wat snelle tijden zijn op een buitenbaan.”

Ondanks harde wind hadden de junioren prima schaatsomstandigheden  en op de wedstrijddagen scheen zelfs een zonnetje. Wel moest Voskamp even wennen aan de hoogte van de baan. “Wij zijn het natuurlijk niet gewend om op duizend meter hoogte te rijden en de zuurstofopname is dan heel anders.”

Ook zorgde de eerste World Cup logischerwijs voor de nodige zenuwen bij de jonge rijdster. “Ik had geen idee waar mijn tegenstanders toe in staat zouden zijn.” In rit vijf snelde ze zelf naar  40,07 en die tijd bleek stand te houden. “Hoe meer ritten er geweest waren hoe meer ik dacht; Wow, ik ging eigenlijk best wel hard.” De tweede plek kwam dan ook als een verrassing. “Ik kwam hier eigenlijk gewoon om te kijken wat er mogelijk zou zijn.”

Beroemdheid voor een dag

Na de succesvolle wedstrijden van de afgelopen maanden zit Voskamp niet verlegen om leuke reacties. “Vooral na de NK Afstanden heb ik  echt zóveel reacties gekregen. Ik voelde me echt een beroemdheid voor een dag.” Ook tijdens de World Cup stroomden de berichtjes binnen. “Mensen kijken toch mee vanaf thuis, dat is echt heel leuk.”

Op de tweede wereldbekerdag reed Voskamp ook nog mee op de 1000 meter, maar zonder verwachtingen, vertelt ze. “Ik ben een echte sprinter en vaak komen de anderen onder mij door als de afstand langer is dan 500 meter. Met de rit zelf was ik uiteindelijk echt heel tevreden en ik heb optimaal genoten van de dag.”

Genieten hebben de junioren sowieso gedaan tijdens hun verblijf in Italië. “De groep was echt heel leuk en gezellig. In de winter zien we elkaar sowieso wel, maar nu leer je elkaar toch beter kennen en heb je al snel een hechte band.” Ook gunden de jongeren elkaar het beste en heeft iedereen elkaar aangemoedigd.

Voor Voskamp was ook haar moeder Jolanda mee naar Baselga om haar dochter langs de baan te supporten. “Die zat samen met alle andere ouders in een hotel”, luidt het.

Krak!

Onderweg naar de ijsbaan kwam de juniorengroep steeds langs het meer ‘Lago di Serraia’, dat er prachtig en deels bevroren bij lag. “Erg aantrekkelijk natuurlijk voor ons als schaatsers om even een stapje op het ijs te zetten.” Toch liep één van de tripjes langs het water bijna uit op een wakduik-excursie. Coach Jeroen van der Lee trachtte een prachtige selfie met zijn rijders te maken toen het ijs niet overal even sterk bleek te zijn. “Na een harde ‘Krak!’ waren we bijna het halve team kwijt, maar gelukkig is ons reactievermogen supersnel dus konden we ons redden”, grapt de sprintster.

Voskamp rijdt bij gewest Zuid-Holland, dat er sinds dit seizoen een beetje anders uitziet dan voorgaande winters. Door terugloop in geld vanuit de bond waren zij genoodzaakt een nieuw team op te richten met  de A- en Neosenioren uit de provincie. Via crowdfunding probeert het team, dat de naam ‘Healty Team’draagt geld in te zamelen om hun sportieve doelen te kunnen bereiken. “Wij willen graag een goede aansluiting krijgen naar de senioren.”

De volgende halte voor Voskamp is het KPN NK Sprint in Heerenveen, en als een vol Thialf haar hard aanmoedigt vergroten we de kans op alweer een nieuw persoonlijk record. “Ik ga daar zeker mijn best voor doen en met al die aanmoedigingen tijdens mijn race is dat een stuk leuker", besluit ze. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan