Tickets
Shop
Nieuws 20 apr 2016

Van Velde: 'Mooi dat team vrijwel intact blijft'

De kleur van de pakken en de sponsornaam erop zullen ingewisseld worden, maar verder lijkt er met het binnenhalen van Plantina als nieuwe geldschieter weinig te veranderen bij de ploeg van coach Gerard van Velde. En dat was ook precies de bedoeling. “Het is mooi dat het team vrijwel intact blijft.”

Foto : Neeke Smit

Waar Plantina-collega Gianni Romme nog volop bezig is met het formeren van zijn allroundploeg, is de personele bezetting van die van Van Velde eigenlijk wel rond. In sommige gevallen volgen er nog afrondende gesprekken, maar het moet raar lopen willen Michel en Ronald Mulder, Kai Verbij, Daidai Ntab, Thomas Krol, Pim Schipper en Martijn van Oosten komend seizoen niet het team vormen.

“In principe is het allemaal rond. Ik weet eigenlijk niet anders dan dat het van die zeven vaststaat dat ze voor Plantina gaan rijden”, zegt Van Velde bij een persbijeenkomst in Bussum. Op Van Oosten na maakten al die rijders afgelopen seizoen deel uit van Plantina’s voorganger beslist.nl en daarmee zien  de coach en de schaatsers een wens in vervulling gaan. “We hebben eigenlijk vrijwel hetzelfde team als vorig jaar en dat is ook wat iedereen graag wilde. Het is mooi dat dat gelukt is.”

Achtste rijder

De komst van een achtste rijder wil Van Velde niet uitsluiten, maar de kans dat het ervan komt, lijkt klein. “Eigenlijk zitten we vol. Je moet eerder mensen teleurstellen dan dat er nog iemand bij komt. Er zijn veel mensen die zich aanmelden om bij ons te komen rijden, ook uit het buitenland, maar ik kan er gewoon niet meer dan zeven hebben”, aldus de coach, die daarmee eigenlijk aangeeft dat, behalve de gestopte Stefan Groothuis, ook Jesper Hospes en Shani Davis na de zomer niet terug zullen keren bij de ploeg, al houdt hij in het geval van de Amerikaan een slag om de arm.

“Davis zat er afgelopen jaar meer om commerciële redenen bij. We hebben toen vooraf ook tegen hem gezegd: het is prima dat je komt, maar je volgt je eigen schema’s, komt trainen met ons wanneer je wil, maar bent op je eigen manier goed geworden en blijft dat zo doen”, zegt Van Velde. “Ik heb zijn naam ook nog niet horen vallen, maar als hij op dezelfde manier als vorig jaar bij ons wil komen, is hij welkom”, vervolgt de olympisch kampioen op de 1000 meter van 2002.

Kruisbestuiving

Een andere verandering in vergelijking met de beslist.nl-tijd is dat Plantina ook een allroundtak krijgt. Op de dagelijkse gang van zaken zal dat volgens Van Velde echter niet heel veel invloed hebben. “Je kunt altijd dingen doen met elkaar, waar die mogelijkheid er eerst niet was. Maar het is meer een extraatje”, aldus de coach die kruisbestuiving dan ook een betere omschrijving vindt van de situatie dan samenwerking.

“Dat is ook het mooie aan iSkate. Er zijn zoveel verschillende teams dat je van elkaar kunt profiteren en je kunt binnen dezelfde organisatie doorgroeien van jong talent tot olympisch kampioen. Maar je kunt moeilijk tegen Michel Mulder zeggen: ga jij eens met het programma van Gianni meedoen. Het wordt meer een beetje sparren met elkaar. Iedereen blijft gewoon zijn eigen koers volgen.”

Lees al het transfernieuws in ons speciale transferdossier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan