Tickets
Shop
Nieuws 23 dec 2016

Van Beek: ‘Kom niet snel genoeg op gang’

Vol verwachting zette Lotte van Beek begin december haar schoen. Stiekem hoopte ze van Sinterklaas een mooi cadeau te krijgen, maar tevergeefs. Er bleek niks (op wat wortels na) in te zitten. Ook niet toen ze er nog veertig extra schoenen bijzette.

Foto : Neeke Smit

Het liefst had Van Beek gehoopt dat haar oude vorm erin zat, maar ook die bleek (nog) niet in één van die schoenen te zitten. Het wil nog altijd niet vlotten met de bronzen medaillewinnares op de 1500 meter in Sotsji. Maar waar dat aan ligt, durft ze niet te zeggen. “We komen er maar niet achter waar het probleem zit. Dat is frustrerend”, zegt Van Beek tijdens het persmoment van Lotto-Jumbo.

Tijdens trainingskampen in Portugal en Collalbo voelde ze dat ze ‘goede dingen’ deed tijdens de trainingen. Maar tijdens de wedstrijden komt het er nog niet uit. “Ik kom niet snel genoeg op gang. Op dit moment rijd ik gewoon hele slechte openingen. Ik ben natuurlijk nooit heel snel geweest tijdens de eerste meters, maar dit is wel heel extreem.” 

Alles of niets

Afgelopen weekend reed Van Beek de Utrecht City Bokaal, een vierkamp met twee 500 en twee 1000 meters. Daar eindigde ze als derde achter Esmé Stollenga en Tessa Boogaard. “Ja, daar werd ik zowaar derde”, zegt Van Beek met een gevoel voor zelfspot. “Het enige waar ik tevreden mee was, was dat het per afstand beter begon te lopen. Vooral bij de laatste 1000 meter had ik echt weer het gevoel dat ik lekker schaatste.”

Voor Van Beek is het niet moeilijk om zich op te laden voor dit soort wedstrijden. Want een wedstrijd is een wedstrijd. “Uiteindelijk wil je gewoon hard rijden en winnen. Natuurlijk wil je wereldbekers rijden, maar als jij je niet plaatst, dan rijd je die niet. Zo simpel is het. Volgende week tijdens de NK afstanden is er weer een nieuwe kans. Dat wordt alles of niets. Letterlijk, want ik rijd alleen de 1000 meter.”

Tijdens de Holland Cup in Deventer kreeg Van Beek het niet voor elkaar om zich te plaatsen voor de 1500 meter. En dus heeft ze volgende week maar één kans. Stiekem hoopt ze dat het nieuwe Thialf haar een extra stimulans geeft. “Ik heb er nog geen wedstrijd gereden, dus dat wordt nieuw voor mij. Maar het is echt een superhal en ik hoop dat er net als altijd een mooie sfeer hangt.”

Oude koeien

Mocht het volgende week niet lukken, wil Van Beek niet spreken van een mislukt seizoen. Ze is van mening dat ze sinds haar komst bij Lotto-Jumbo een stuk is gegroeid. Dit seizoen staat vooral in het teken om op haar oude niveau terug te komen. “En als dat is gelukt wil ik volgend jaar naar een hoger niveau, want dat is het belangrijkste seizoen. Het is heel simpel. Al rijd je drie jaar heel slecht, alles draait om de Olympische Spelen. Alle andere toernooien zijn hartstikke mooi, maar niets haalt het niveau van de Spelen,” aldus Van Beek. 

Zij weet hoe het is om top te zijn tijdens de Spelen. Zij haalde in Sotsji brons op de 1500 meter. Dat betekent dat er nog altijd veel verwachtingen zijn rondom haar. Maar dat hoort erbij, zegt ze. “Ik krijg regelmatig de vraag hoe het met mijn knie gaat. Maar dat ski-ongeluk is al van drie jaar geleden, dat is allang afgesloten. Vooral omdat de resultaten nu een beetje uitblijven, gaan mensen het daarop gooien. Ik vind het soms wel vervelend als mensen die oude koeien uit de sloot halen.”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan