Tickets
Shop
Nieuws 22 sep 2016

Schaatswereld stelt begroting KNSB ter discussie

De begroting van de KNSB voor het komende seizoen staat nadrukkelijk ter discussie. De gewesten, de ploegen en de atleten willen dat de schaatsbond andere keuzes maakt in het bezuinigingsbeleid, dat in de afgelopen twee jaar al 3,5 miljoen euro omvatte.

Foto : Soenar Chamid

De drie partijen vinden dat de KNSB zelf nog dieper in de kosten moet snijden om de financiële pijn te verzachten en ook beter te verdelen. Daartoe is door deze drie groeperingen een alternatieve begroting opgesteld. Tijdens een vergadering van de ledenraad op 1 oktober wordt de definitieve begroting vastgesteld.

“Het is jammer dat partijen niet inzien dat we allemaal moeten inleveren”, liet KNSB-directeur Theo Fledderus donderdag weten. Hij reageerde desgevraagd op berichtgeving in AD Sportwereld waarin melding wordt gemaakt van stijgende onvrede tussen de schaatsbond en de drie betrokken afdelingen.

Volgens de KNSB is de alternatieve begroting niet gedeeld met de schaatsbond. “De andere partijen hebben alleen aangegeven dat zij extra personeelsreductie eisen zonder dat er een plan is voorgelegd aan de KNSB”, meldde Fledderus. Daarbij zou het gaan om het vertrek van nog eens vijftien medewerkers, hetgeen volgens Fledderus tot een onwerkbare situatie leidt.

“We hebben veel geïnvesteerd en voorstellen gedaan om tot samenwerking te komen met teams en atleten, maar de KNSB merkt dat deze partijen nog steeds niet zover zijn. We krijgen geen antwoord en helaas moeten we vaststellen dat meerdere merkenteams hun betalingsafspraken van vorig seizoen niet nakomen”, zei de KNSB-directeur.

Sven Kramer

In de premiepot voor de profschaatsers, die op basis van hun prestaties door de KNSB worden beloond, zat vorig seizoen nog 1,1 miljoen euro. Dat totaalbedrag is voor komend seizoen vanwege de saneringen vastgesteld op zes ton. Die korting van 45 procent leidde tot boze reacties bij toppers als Sven Kramer. “Wij trekken even aan de handrem. Wij leveren altijd, komen altijd opdraven en worden nu 45 procent gekort. Het houdt een keer op”, liet de Fries weten.

“De premiepot is een aanvulling op het inkomen voor de kleine groep beste schaatsers en wordt uitgekeerd door de KNSB in samenspraak met de Atletenvereniging”, betoogde Fledderus daarentegen. “Wij richten ons op een begroting die recht doet aan de volle breedte van de schaatssport. Als KNSB zijn we niet alleen van topsport en langebaan maar voor top- en breedtesport langebaan, shorttrack, marathon, inline-skaten en kunstrijden.”

“We geloven nog altijd dat samenwerken met deze partijen de schaatssport sterker kan maken maar de grens is bereikt, we moeten een aantal basisafspraken vastleggen om überhaupt te kunnen starten met het seizoen en de voorbereidingen voor de Olympische Spelen te borgen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan