Tickets
Shop
Nieuws 14 mrt 2016

Russische rijders steunen Kulizhnikov #PasjaSchoon

Voor de pers hielden de Russische schaatsers zich rustig tijdens de World Cup Finale van afgelopen weekend. De bom die rondom meldonium was gebarsten had de Russen in de hoek gedrukt. Maar op social media staken de andere Russische schaatsers en fans Pavel Kulizhnikov een hart onder de riem.

Met ontsteltenis reageerden veel schaatsers afgelopen week op het nieuws dat Kulizhnikov op meldonium was betrapt. Geen goed woord hadden ze voor hem over.

Al gauw werd duidelijk dat in eigen land het geloof in de onschuld van de jonge sprinter groot is. De Russische schaatsbond blijft achter hem en shorttracker Semen Elistratov staan. De rijders van de nationale ploeg volgden vorige week en afgelopen weekend met steunbetuigingen aan de verdachte wereldkampioen.

“Deze situatie is in Rusland anders ontvangen dan hier”, zegt de Russische bondscoach Kosta Poltavets. “Alle negatieve uitlatingen hebben ervoor gezorgd dat ze zich verenigd hebben.”

Paginafoto

Rijders als Ruslan Murashov, Aleksey Yesin, Nataliya Voronina en Olga Graf veranderden afgelopen week hun paginafoto op Facebook. Allemaal plaatsten ze een foto van zichzelf met Kulizhnikov of van de poster die bij de afgelopen WK Afstanden hing: een beeld van de sprinter met zijn wereldrecord van 33,98.

Bij hun foto’s en berichten op social media gebruikten de Russische schaatsers meerdere hashtags met Kulizhnikovs roepnaam Pasja. Veelgebruikt zijn #Пашачист (#PasjaSchoon) en #за Пашу (#VoorPasja).

Fans uit Rusland – en Nederland – haakten ook in op de campagne op social media en plaatsten foto’s met Kulizhnikov en maakten gebruik van de hashtags die de sprinter schoon pleiten.

Mentale klap

Ook Poltavets deelt in het gevoel van de Russische ploeg. “Ik sta binnen het team. Ik ben de laatste die het schip zal verlaten. Dat is ook de reden dat ik hier was”, legt hij uit. Zijn Facebook-account had hij gedeactiveerd, maar misschien maakt hij daar snel een einde aan. “En dan zal ik ook een foto van Pavel en mijzelf plaatsen.”

Het is de rol die voor hem als coach is weggelegd zolang de hele procedure nog loopt. “En ik maak me ook zorgen om hem. Alles komt ook voor hem onverwacht. Dit is een mentale klap en ik voel me verantwoordelijk om hem bij te staan. Ik wil niet dat dit voor hem op een levensdrama uitdraait.”

Lees alles over het dopingschandaal in de schaatssport in ons speciale dossier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan