Tickets
Shop
Nieuws 02 dec 2016

Round up dag 1 WB Astana: Historisch goud op 5 km

De eerste dag van de Wereldbeker in Astana zit erop. Wat gebeurde er allemaal? Schaatsen.nl zet het voor je op een rij.

Foto : Erik Pasman

Vrijdag stonden drie afstanden op het programma. De 3000 en 500 meter voor vrouwen en de 5000 meter voor mannen. Zoals gebruikelijk kwamen eerst de B-rijders in actie. Iets minder gebruikelijk is dat Nederland in die categorie de grootste successen haalt, maar dat was vandaag wel het geval.

Dat komt voor een groot deel omdat de Nederlandse equipe veel invallers kende. De meesten daarvan waren niet gekwalificeerd voor de A-groep, waardoor met name de 5 kilometer een vreemde race werd.

In de B-groep zorgde Oranje op deze afstand voor een clean sweep; een compleet Nederlands podium met Jan Blokhuijsen, Evert Hoolwerf en Mats Stoltenborg. Bob de Vries maakte de suprematie compleet door vierde te worden.

Wat dit kwartet toen nog niet wist, was dat ze met hun tijden ook in de top van de A-groep hadden meegedaan. Sterker nog, Blokhuijsen en Hoolwerf hadden ook goud en zilver gehaald als ze later op de dag van start waren gegaan.

Nederlands goud
Ook in op de andere afstanden was er Nederlands goud in de B-groep. Janine Smit (foto, onder) was de enige Nederlandse in de B-groep, maar was wel de snelste van allemaal: 38.87. Kaylin  Irvine en Seung-Hi  Park werden tweede en derde.
undefined

Vervolgens was het de beurt aan Linda de Vries op de 3000 meter (B-groep). De Vries deed 4.05.69 over de 3 kilometer en was daarmee bijna drie seconden sneller dan nummer twee Olga Graf (Rusland). De Duitse Stephanie Beckert werd derde.

Minder succesvol
De Nederlandse afvaardiging in de A-groep was minder succesvol. Bij afwezigheid van toppers als Ireen Wüst, Sven Kramer en Jorrit Bergsma wist geen enkele landgenoot een podiumplek te bemachtigen.

Op de 3000 meter kwam Antoinette de Jong nog het dichtst in de buurt met een vijfde plek. Winnares was (natuurlijk) Martina Sablikova, die op het podium werd vergezeld door Anna  Yurakova (Rus) en Miho Takagi (Jap).

Beste Nederlandse op de 500 meter was Jorien ter Mors. Ter Mors (foto, onder) reed haar eerste World Cup langebaan van het seizoen en zette op het kortste nummer de achtste tijd neer. Goud en zilver ging naar China (Jing Yu en Hong Zhang).
undefined Nederland trad op de 5 kilometer met slechts één schaatser aan. Arjan Stroetinga was de enige die recht had op een plek in de A-groep, maar daarin kon de marathon-specialist geen potten breken. Stroetinga moest genoegen nemen met de vijftiende en voorlaatste positie. Alleen de Rus Danila  Semerikov was trager.

 Historisch goud
Geen Nederlander op het podium bij de 5000 meter, dat is heel bijzonder. Maar nog specialer was de overwinning van Peter Michael. Nog nooit won een Nieuw-Zeelander een individuele Wereldbeker-medaille, tot vandaag. Michael profiteerde optimaal van de afwezigheid van andere wereldtoppers en dankzij een snelle slotronde bleef hij de Duitser Patrick Beckert nipt voor en won hij goud.

undefined
Klik hier voor alle uitslagen en standen van vrijdag én voor het programma en startlijsten van zaterdag


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan