Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2016

Relayploegen doen alles goed en pakken goud

De Nederlandse relayploegen hebben op het EK Shorttrack de Russen in hun eigen huis verslagen. Zowel de dames als de heren veroverden het goud en revancheerden zich voor een rommelig individueel toernooi.

Foto : Huub Snoep

De heren begonnen kalmpjes aan hun relayfinale. Dennis Visser, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt bezetten in de eerste helft van de wedstrijd steevast de vierde plaats. Rusland nam in de finale aanvankelijk het voortouw, voor Groot-Brittannië en Hongarije.

Met nog twintig rondes op het bord was het Knegt die als eerste aanstalten maakte en opschoof naar de tweede plek. Het bleek een waarschuwing voor wat komen zou. Zes ronden later pakte Van der Wart het over en schoof vlak voor de aflossing met Knegt door naar de koppositie.

Knegt zette de andere landen onder druk door het tempo flink op te voeren. De Hongaren bleven aandringen, maar de Russen vielen letterlijk weg. Op het moment van die valpartij probeerden zij juist de aansluiting bij Nederland en Hongarije weer te maken.

Hij had het individueel toernooi een beetje verprutst, maar in de laatste rondes van de relay zette Knegt het majesteitelijk recht. Hij reed dusdanig snel dat zijn Hongaarse belager niet eens langszij kon komen op weg naar de finish.

En zo doorbrak Nederland de reeks overwinningen van de Russische ploeg op het EK. Van 2013 tot en met 2015 wonnen zij. Nu tekenden Knegt, Visser, Van der Wart en Breeuwsma voor de derde Europese relaytitel ooit voor de Oranjeheren.

Dames superieur

Van het moment dat het startschot viel tot aan de finish reed de Nederlandse damesrelayploeg onbedreigd naar het goud op het EK Shorttrack in Sotsji.

Foto : Huub Snoep

De ploeg met Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof duldde geen tegenstand. Hongarije bezette in de eerste ronden de tweede plaats, maar die ploeg kon de Nederlandse sneltrein niet volgen. Tegen de tijd dat Rusland de achtervolging overnam was Nederland al bijna een halve baan weggelopen bij de rest van het veld.

Het was uiteindelijk aan Schulting om de wedstrijd af te maken en het goud definitief binnen te halen. Het betekende een kleine revanche voor de superfinale waarin Schulting ook juichend over de finish kwam, maar een penalty kreeg.

Ook voor Ter Mors zal de gouden race op de relay een pleister op de wonde zijn. Zij reed een wisselvallig individueel toernooi en kwam in de superfinale hard ten val. Daar leek ze tijdens de relay geen last van te hebben.

Het betekende de vijfde titel voor de Nederlandse dames, die hun zegereeks van vier Europese kampioenschappen vorig seizoen in Dordrecht onderbroken zagen worden. Toen verloor de ploeg, zonder de geblesseerde Jorien ter Mors, van de Russen. Nu pakte het team de lijn van 2014 weer op.

Achter het ontketende Nederlandse viertal werd de Russische ploeg in Sotsji tweede en de Italiaanse ploeg derde.

Volg alles rondom het EK Shorttrack op onze speciale pagina 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan