Tickets
Shop
Nieuws 29 mrt 2016

Op Glad IJs: Kimberley Klaver

In de rubriek Op Glad IJs vraagt schaatsen.nl bekende Nederlanders naar hun liefde voor schaatsen. Actrice Kimberley Klaver, bekend van SpangaS en Voetbalvrouwen, vertelt over haar ervaringen op de Amsterdamse grachten en over een potentieel avontuur in bad met Sven Kramer.

Actrice Kimberley Klaver (30) groeide op in Abcoude. “Ik kan me nog een winter herinneren dat het heel erg vroor. Ik zat toen in groep vijf of zo. Er was in de buurt van mijn hui een fort, daaromheen kon je geweldig schaatsen op natuurijs. Op dat moment was iedereen van alle scholen daar te vinden. En niet onbelangrijk: er was warme chocolademelk. Ik kreeg beginnersschaatsen omgebonden en begon met mijn ouders heel voorzichtig te schuifelen op het ijs. Ik had geen stoel, mijn vader nam me bij de hand. Ik viel de hele tijd, maar was niet bang. Dat ben ik nog steeds niet snel. Ik moet zeggen dat het eigenlijk prima ging!”

De jonge Kimberley kreeg er vaart in, al ging dat op haar eigen eigenzinnige manier. “Op een gegeven moment kreeg ik van die kunstschaatsen, daar stond ik heel stevig op. Ik won daarmee een wedstrijd tegen mijn leeftijdsgenoten omdat ik heel erg hard kon rennen. Het zag er niet uit, het was heel snel klunen op het ijs. Ik dacht: whatever als ik het snelste ben, prima toch!?”

Schaatsen op de grachten

Nog steeds is de actrice op het natuurijs te vinden als de momenten zich aandienen. “Toen er enkele jaren geleden echt een strenge winter was, ben ik het ijs opgegaan. De grachten van Amsterdam waren dichtgevroren. Dan bel ik wat vriendinnen en gaan we het ijs op. We zijn echte gezelligheidsschaatsers. Glühwein erbij, want ja, dan blijf je toch wat langer hangen he? Ha! Het heeft iets kneuterigs en leuks. Een cultuur van ‘hey, jij ook hier?’, alsof je opeens met zijn allen intiem bent op het ijs. Schaatsen verbroedert. Daarnaast is het zó mooi.”

Toch gaat het niet altijd van een leien dakje, daar op die Amsterdamse grachten. “Je hebt allemaal van die bruggetjes en daaronder is het ijs niet zo goed. Maar wij wilden een tochtje schaatsen naar de Prinsengracht. Het advies was om bij de bruggetjes bovenlangs te gaan, maar ik ben een beetje een Daredevil en zei: ‘Hup, dat maakt toch allemaal niets uit. Laten we het er gewoon op wagen.’ Daarnaast zag ik het niet gebeuren om helemaal naar boven te lopen en daarna pas weer naar het ijs te gaan. Er was zoveel water onder die brug, en het was zo glad. Ik viel vol in het water en ik hoorde ‘KRAK’. Ik dacht: nee! Het zal mij toch niet gebeuren dat ik hier door het ijs zak, onder de brug waar niemand mij ziet. Ik keek nog om of mensen mij hadden gezien. Gelukkig kon ik veilig naar het sterke gedeelte komen.”

“Ieder jaar moet ik toch gewoon die sfeer proeven op het ijs. Daarom ben ik een paar keer – toen er geen natuurijs was – naar de Jaap Edenbaan gegaan. Gewoon weer even die schaatsen voelen.”

Bekende schaatsers

Voor haar werk, zoals recent een rol in de film Sneekweek en in de dramaserie Crimi Clowns, moet ze in verschillende situaties kunnen acteren. “Ik heb echt van alles moeten doen. In ijsbakken gedoken en op het ijs moeten rijden, maar nog nooit op ijs geschaatst. Samen met Bob de Jong heb ik wel een heel lange tijd in het programma Atlas gezeten. Een ongelooflijk leuke gast, maar wel bloedfanatiek. Bijna eng. Als acteur kun je het nog wel relativeren, maar sporters kunnen dat niet. Het sportershart is gebrand om te winnen: No excuses. Ik werd door hem een beetje meegezogen in dat fanatisme. We gingen keihard. In zo’n programma word je een machine.”

Ondanks haar ervaringen en ontzag voor de topsporters, volgt ze het schaatsen niet op de voet. “Ik weet echt wel wie Sven Kramer is, maar dat is het ook wel. Wat ik een heel mooi moment vond, vooral ook als actrice, is dat moment dat zijn coach hem de verkeerde kant op stuurde. Die emotie, die verslagenheid en die pijn die hij toen uitstraalde, dat was indrukwekkend. Hoe diep hij gaat en hoeveel hij geeft, dat was in dat moment allemaal terug te zien. Wat een vuur.”

Romantiek van het schaatsen

De gezelligheidsschaatsster is nog nooit op een date gevraagd op de ijsbaan. “Dat lijkt me echt heel romantisch, maar ik heb het nog nooit gedaan. Net als in die Amerikaanse films, van die rondjes om elkaar heen draaien. Wat een goed idee!”

Voor de LINDA.tv maakt Kimberley het programma Badgasten, waarin ze BN’ers uitnodigt voor een interview in bad. “Als je het mij op de man af vraagt, zou ik daar Sven Kramer wel voor willen uitnodigen. Ik vind hem wel interessant, vooral door dat vuur in zijn ogen. Hij heeft een verhaal en het is een blikvanger. Dan mag Naomi wel aan de zijlijn kijken en coachen. Ha!”

De ultieme droom voor de Daredevil is om nog één ding op schaatsen te bereiken. “De Elfstedentocht staat hoog op mijn bucketlist. Dan bedoel ik niet de hele tocht, maar ik zou wel een héél klein gedeelte van die tocht willen schaatsen Dat is echt een happening, het zou mooi zijn als die er ooit weer komt. Ik maak geen beloftes, maar toch…”


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan