Tickets
Shop
Nieuws 29 aug 2016

Na 42 jaar eindelijk een Atje Keulen-Deelstra-baan

Liefst 42 jaar nadat de gemeente Leeuwarden Atje Keulen-Deelstra toezegde een ijsbaan naar haar te vernoemen, wordt die belofte ingelost. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Foto : ANP

De 400-meterbaan van de Elfstedenhal zal per 30 september de Atje Keulen-Deelstra-baan heten, zo hebben de Koninklijke IJsclub Leeuwarden en het bestuur van de Elfstedenhal besloten.

Toen Keulen Deelstra in 1974 haar vierde wereldtitel allround in de wacht sleepte, kreeg ze te horen dat als er ooit een ijsbaan in Leeuwarden gebouwd zou worden, deze naar haar vernoemd zou worden, schrijft de Leeuwarder Courant.

Jarenlang had de Friese hoofdstad een ijsbaan van slechts 220 meter, maar sinds de IJshal Leeuwarden in 2015 werd vervangen door de Elfstedenhal, beschikt Leeuwarden wel over een 400 meter-baan. En die heet vanaf volgende maand dus de Atje Keulen-Deelstra-baan.

Atje Keulen-Deelstra won in de jaren ’70 van de vorige eeuw onder andere drie Europese en vier wereldtitels (allround). Ook veroverde ze zilver en brons op de Olympische Spelen van 1972 en was ze zeer succesvol als marathonschaatsster. De Friezin, die in 1999 werd uitgeroepen tot Friese schaatsster van de eeuw, overleed in 2013 op 74-jarige leeftijd.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan