Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2016

Lollobrigida geniet van 'natuurijs'

Francesca Lollobrigida heeft haar setje podiumplaatsen op Flevonice compleet. Nadat ze eerder al derde en en tweede was geweest, deed ze woensdagavond een geslaagde greep naar de macht. Ze was in de sprint de snelste in een kopgroep van zeven. Iris van der Stelt en Daniëlle Lissenberg-Bekkering hadden het nakijken.

Foto : Neeke Smit

Dat Lollobrigida aan de start stond op de baan in Flevopolder, was op zich best verrassend. De 24-jarige Romeinse reed immers afgelopen weekend nog het Europees allroundkampioenschap in Minsk, waar ze als achtste eindigde.

’’Maar eigenlijk was ik helemaal niet van plan daar te rijden’’, bekende de Italiaanse. ’’Ik wilde in deze weken juist in Nederland de marathons meepakken, maar de Italiaanse bond besliste anders. Die wilde me aan de start hebben in Minsk, en dat was voor mij de enige reden daar te starten.’’

Over dat EK was ze overigens best tevreden. Lachend: ’’Ik was de enige die niet specifiek voor dat toernooi had getraind, kwam alleen omdat de bond dat wilde. En dan eindig ik uiteindelijk op de achtste plaats en mag ik ook de afsluitende vijf kilometer rijden. Daar was ik blij mee.’’

Maar ze stapte wel meteen in het vliegtuig om zich bij haar ploeg van Athleteshop.nl te voegen, en zo te verhuizen van de spotlights in Minsk naar de donkere woensdagavond in de Flevopolder. Lollobrigida had er geen moeite mee. Integendeel. ’’Ik weet het, in principe is het geen echt natuurijs, maar ik geniet hier echt van. De hele sfeer rond de baan, de frisse buitenlucht, en vooral het geluid van de schaatsen op het ijs. Ik vind het geweldig. Ik heb nog nooit op echt natuurijs gereden. Ja, op de Weissensee, maar dat wilde ik van mezelf geen schaatsen noemen. Ik lag meer op het ijs dan ik reed. Ik hoop ook echt dat we een keer in Nederland echt natuurijs krijgen. Dat lijkt me fantastisch.’’

Voorlopig moet Lollobrigida zich dus tevreden stellen met Flevonice, waar al eerder een wedstrijd gepland stond. Die ging niet door omdat het domweg te warm was en goed ijs niet mogelijk bleek. Nu werd er dan wel gereden, maar alleen door de dames en de Beloften. De heren konden thuis blijven.

Aanvallende strategie

Het maakte ’Lollo’ niets uit. Ploegleider Martijn Kromkamp had een aanvallende strategie uitgedokterd, en die bleek lonend. ’’Vanaf de eerste ronde hebben we de aanval gezocht en geprobeerd een kopgroep weg te krijgen’’, vertelde Lollobrigida.

Dat lukte pas in het laatste deel van de koers. Zeven sterke vrouwen zagen kans te ontsnappen aan het peloton, dat ook niet meer echt aanstalten maakte om de vluchters in te rekenen. ’’Hoefde ook niet’’, wist Kromkamp. ’’Alle belangrijke rijders zaten erbij.’’

Bij het uitkomen van de laatste bocht was het nog de ervaren Lissenberg die als eerste het rechte eind op snelde. De rijdster van Koga weet wat het is te winnen op Flevonice, maar dat was haar deze keer niet gegeven. Iris van det Stelt en Lollobrigida passeerden haar, waarna de Italiaanse op de streep al een aardige marge had. ’’Zo mooi om hier eindelijk eens te winnen’’, jubelde ze.

Haar ploeg deed het deze avond zonder Janneke Ensing. De leidster in de KPN Marathon Cup bereidt zich in Spanje voor op het wielerseizoen en keert pas over een paar weken terug om de eindzege in de cup binnen te halen. ’’Ze zal nog rijden in Alkmaar en eventueel Assen’’, wist Kromkamp. 

Lees alles over de tweede marathonwedstrijd op Flevonice op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan