Tickets
Shop
Nieuws 19 okt 2016

Esther Kiel: ‘Richt me meer op Spelen van 2022’

Foto : Neeke Smit

Voor heel veel schaatsers staat het komende seizoen in het teken van de Olympische Spelen van Pyeongchang, die in februari 2018 worden gehouden. Maar niet voor Esther Kiel. De eerstejaars senior kijkt al vooruit naar de spelen van 2022.

Een wereld van verschil wil de jongste rijdster uit de allroundploeg van Team Plantina de overstap van de junioren naar de senioren niet noemen. Maar anders is het natuurlijk wel voor de bijna 20-jarige 1500 meterspecialist. “Ik train nu op het allerhoogste niveau”, vertelt Kiel. “Ik leer in korte tijd ontzettend veel bij, op alle fronten. Ik word sterker, ontwikkel me op technisch en mentaal vlak en leer ook meer over gezonde voeding.”

Leren, dat is dan ook de belangrijkste opdracht voor dit seizoen. Concrete doelen in de vorm van medailles over posities heeft Kiel daarom niet. “Ik schaats harder dan een jaar geleden, dat is mooi om te merken. Maar dat betekent niet dat ik verwacht meteen om de prijzen mee te doen.”

En dat wordt waarschijnlijk wel even wennen, beseft ze zelf. “Vorig jaar bij junioren reed ik vaak vooraan, dat zal deze winter wel anders zijn. Maar dat geeft niet. Het gaat niet om de posities waarop ik eindig, maar om de tijden die ik rij. Het is namelijk wel een doel om mezelf te verbeteren. Op alle afstanden.”

En daarom zijn de Olympische Spelen in Zuid Korea niet het heilige doel voor Kiel. “Ik zou er heel graag heen gaan, hoor. Als ik me goed ontwikkel en ik plaats me, dan ga ik graag. Maar eerlijk gezegd richt ik me meer op de Spelen van 2022. Daar wil ik bij zijn.” En droomt Kiel dan ook al van een medaille in het Chinese Beijing? “Ja, daar denk ik wel eens aan. Goud op de 1500, dat lijkt me het allermooiste.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan