Tickets
Shop
Nieuws 01 dec 2016

Janine Smit: 'Heel gaaf dat ik mag rijden'

De World Cup in Astana is er een vol tweede kansen. Ook voor Janine Smit waren de selectiewedstrijden in oktober geen daverend succes. Naar eigen zeggen viel het in Groningen ‘niet helemaal op zijn plek’. Toch mag ze komend weekend van start op de 500 meter in Kazachstan.

Foto : Soenar Chamid

“Het is heel gaaf dat ik daar toch nog mag rijden”, luidt het enthousiast. De rijdster van Team Afterpay zag deelname aan de wereldbeker zelf niet meer gebeuren, en trok samen met coach Dennis van der Gun haar eigen plan richting de KPN NK Afstanden van eind december. “Toen de ploeg terugkwam van de vorige World Cups was Anice niet zo fit, dus ik wist dat zij niet zou rijden. Sanneke de Neeling was eerste reserve, maar toen ook zij besloot om niet te gaan, mocht ik.”

Het doel? “Vooral zo hard mogelijk schaatsen. Ik moet in de B-groep starten en hoop dat ik het goed doe en zondag naar de A-groep mag. Dan zie ik wel weer verder. Eerst de eerste rit, dan kijken naar de tweede", luidt het nuchter. 

Maar de Heerenveense heeft vertrouwen; de afgelopen weken werd er hard gewerkt aan de missers die haar tijdens de KNSB Cup parten speelden. “Ik was in het voorseizoen eigenlijk beter dan ik normaal ben. Ik was heel stabiel, maar tijdens de selectie was ik toch iets te gehaast en verviel ik in mijn oude fouten. Ik raakte ze niet goed en had een slechte timing. Ik heb niet kunnen laten zien wat erin zat.”

“Ik ben veel met mijn technische punten bezig geweest", vervolgt Smit. "Ik dook bijvoorbeeld te ver voorover op de punten. Dat probeer ik nu beter te corrigeren. Ook de momenten dat het wat zwaarder wordt in de training probeer ik mijn focus daarop te houden.”

NK Afstanden

Een paar weken na de wereldbekerwedstrijd in Astana staan voor Smit alweer de NK Afstanden voor de deur. Vorig seizoen plaatste ze zich met haar tweede plaats op de 500 meter voor haar eerste WK en hoopt dat deze winter nog eens over te doen. “Ik ben op de goede weg. Ik wil eind december zo goed mogelijk rijden en opnieuw laten zien wat ik kan.”

De concurrentie tijdens het toernooi in Heerenveen zal voor een groot deel uit haar eigen sprintploeg komen, maar dat zorgt volgens de Friezin niet voor problemen. “Natuurlijk ben ik zelf graag de snelste, maar het is juist mooi om in een ploeg met sprinters te zitten en een snelle trein om je heen te hebben. Je maakt elkaar beter, maar uiteindelijk staat iedereen voor zichzelf aan de start. Moge de beste winnen, zo sta ik erin. Als je het zelf niet haalt, dan maar liever een teamgenoot dan iemand anders.”

Lees alles over de World Cup in Astana op onze speciale wedstrijdpagina

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan