Tickets
Shop
Nieuws 06 mei 2016

De route naar de internationale inlinetoernooien

Het lijkt nog ver weg, de internationale inline-skatetoernooien, maar om bij de EK en de WK te mogen starten, moeten de skeeleraars al eerder aan de bak. Hoe plaats je je voor de titelstrijd in respectievelijk Heerde en het Chinese Nanjing? De vrijdag door de KNSB gepubliceerde selectienormen geven het antwoord en schaatsen.nl zet het nog even op een rij.

Foto : Neeke Smit

Allereerst de route naar de EK die van 23 tot en met 30 juli op het programma staat. Voor de nationale spinttop begint de strijd om een ticket op 4 juni in Otterlo. Het NK 100 meter op de weg dat dan verreden wordt, is namelijk een van de wedstrijden die meetellen voor een later op te maken sprintklassement. De nummers een tot en met vier worden beloond met 34, 21, 13 en 8 punten.

De punten van die 100 meter worden na afloop van het NK Baan/Weg (11 tot en met 13 juni in Heerde) bij die van de one lap en 300, 500 en 1000 meter die daar verreden zijn gevoegd, waarna de winnaar van dat klassement zich op kan gaan maken voor de Europese titelstrijd.

Ook voor de lange afstanden geeft een klassement de doorslag voor plaatsing voor de EK, alleen tellen daarbij behalve de 1000 meter de puntenkoers, afvalkoers en punten/afvalkoers mee. Mochten er in de twee klassementen rijders gelijk eindigen, dan geven de resultaten bij de 300 meter en de puntenkoers de doorslag.

Er plaatst zich dit jaar dus slechts een inline-skater per sekse op basis van de resultaten in voorgaande wedstrijden voor de EK. In het verleden waren dit er twee, maar de KNSB denkt met deze wijziging tot een betere teamsamenstelling te kunnen komen.

Zicht op top-acht

De overige deelnemers aan de EK (in totaal maximaal acht per sekse) worden dus aangewezen door de selectiecommissie van de bond. Ook wat dat betreft verandert er iets. Waar in het verleden ‘zicht op een plaats bij de top-twaalf of het kunnen leveren van een bijdrage hiertoe’ genoeg was om kans te maken op een aanwijsplek, geldt dat nu voor top-achtnoteringen.

Alle rijders die Nederland bij de EK vertegenwoordigen op de lange afstanden (1000 meter en punten- en afvalkoers) mogen bij het toernooi eveneens van start op de marathon. Ook de winnaar van het NK op 4 juni plaatst zich voor de Europese titelstrijd. Eventuele andere rijders worden aangewezen door de selectiecommissie.

Voor de junioren-A en B gelden dezelfde selectienormen voor de EK, waarbij aangetekend moet worden dat er voor die jeugdcategorieën geen NK 100 meter op het programma staat. Het sprintklassement wordt voor hen dus opgemaakt op basis van de one lap, 300, 500 en 1000 meter. Voor plaatsing voor de EK is het wel van belang dat de desbetreffende rijder ook bij de NK in dezelfde leeftijdsgroep start.

WK Nanjing

De skaters die geïnteresseerd zijn in een plekje in de Nederlandse WK-selectie, kunnen zich daar bij de EK van verzekeren. De winnaar van een individuele afstand op het toernooi in Heerde plaatst zich automatisch voor de mondiale titelstrijd in Nanjing (8 tot en met 18 september). De overige deelnemers (in totaal maximaal acht per sekse) worden aangewezen door de selectiecommissie, die daarbij weer de ‘top-achtregel’ hanteert.

Dezelfde selectienormen zijn van toepassing op de junioren. Ook B-junioren maken een kans op een ticket voor de WK, maar daarvoor moeten zij wel uitzonderlijk presteren bij het EK jeugd en in China eveneens kans maken op een plaats bij de beste acht. Op de marathon vertegenwoordigen de eventuele Nederlandse Europees kampioenen ons land samen met de landgenoten die bij de WK op de weg in actie zijn gekomen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan