Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2016

Brons Schulting, Knegt blundert

De slotdag van de Europese kampioenschappen is voor de Nederlandse shorttrackploeg dramatisch verlopen. Alleen Suzanne Schulting wist in het klassement beslag te leggen op het brons. Titelverdediger Sjinkie Knegt viel op de slotafstand van het podium en ook Jorien ter Mors greep mis.

Foto : Huub Snoep

Schulting kwam in de superfinale als eerste over de streep en leek zich daarmee te verzekeren van het zilver. De achttienjarige Nederlandse werd echter na de race bestraft met een penalty. Mogelijk hield de jury haar verantwoordelijk voor de valpartij van Ter Mors halverwege de race. Ter Mors leek echter met de punt van haar schaats in het ijs te prikken, waarna contact met Schulting volgde.

Ondanks dat Schulting in de superfinale geen punten pakte, blijft ze op het podium met het brons. Ter Mors verloor door haar val het uitzicht op een medaille. De Twentse, in 2014 nog Europees kampioene, eindigde alsĀ  zevende. Met drie keer goud is Elise Christie weer de Europees kampioene, het zilver ging naar haar landgenote Charlotte Gilmartin, die dankzij de straf van Schulting de superfinale won. Lara van Ruijven eindigde als vierde.

Knegt blundert

Sjinkie Knegt wilde in de superfinale nog stijgen naar het zilver. Daarvoor hoefde hij slechts zeven punten goed te maken op de Hongaar Sandor Liu Shaolin. De wereldkampioen liet echter aan het begin van de race drie mannen lopen waardoor de meeste punten al vergeven waren. Knegt ging nog wel in de aanval om punten goed te maken op Liu Shoalin, maar finishte een ronde te vroeg. Voor het podium maakte dat echter niet uit.

Liu Shaolin profiteerde, hij behield de tweede positie in het klassement. Met de zege in de superfinale steeg Vincent Jeanne uit Frankrijk naar het brons. Knegt viel van het podium af. Semen Elistratov was na drie afstanden al zeker van zijn eerste Europese titel. De Rus won in eigen huis de 1500 en de 1000 meter. Freek van der Wart eindigde als achtste.

Volg alles rondom het EK Shorttrack op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan