Tickets
Shop
Nieuws 14 dec 2016

Bouwens: 'Goed dat deze blessure aandacht krijgt'

Blessures zijn er in alle soorten en maten. Het begint bij een klein pijntje, maar die kleine pijntjes worden langdurige blessures. Het kan zelfs zo ver gaan dat sporters noodgedwongen moeten stoppen met topsport. Zo ook Linda Bouwens. Zij besloot twee seizoenen geleden haar schaatsen aan de wilgen te hangen. Inmiddels is ze coach bij de marathonploeg Team Sportvrouw.com – Monalyse.

De 32-jarige Bouwens begon haar carrière als langebaanschaatser en koos op haar 27e – na er een jaartje tussenuit te zijn geweest – om marathons te gaan rijden. Klachten in haar linkerbeen ontstonden al vanaf haar tijd dat ze op de langebaan schaatste. Maar vanaf het marathontijdperk werden de klachten alsmaar erger. Spierkrampen, verharde spieren en last van haar onderrug en lies. Ze dacht aan een heupblessure, maar het ging met geen mogelijkheid over. “Schaatsen ging niet meer, wedstrijden kon ik niet uitrijden en ik kon niemand meer bijhouden.”

Bouwens dacht dat het probleem bij zichzelf lag en ging zodoende aan zichzelf twijfelen. “Moet ik harder trainen? Of op een andere manier? Je bent altijd zoekende wat er aan de hand kan zijn. Ik dacht ook even dat het aan mijn trainingsbelasting lag, dat ik minder zwaar moest trainen. Maar niks bleek te helpen. Op zo’n moment denk je: het doet wel pijn, maar ik ga gewoon door. En als het echt te veel pijn deed, stopte ik twee weken om vervolgens weer rustig naar de wedstrijden op te bouwen.”

Sportpolis voor KNSB Leden
Dankzij de samenwerking met Zilveren Kruis, kun je nu als lid van de KNSB profiteren van de voordelen van een zorgverzekering speciaal voor sporters:
-7,5% korting op de basisverzekering.
-10% korting op alle aanvullende verzekeringen.
-10% korting op tandartsverzekeringen.
-Plus een uitgebreid pakket aan sportmedische vergoedingen.

Bereken hier uw voordeel

Liesslagader

Terwijl Bouwens gewoon door blijft rijden, spreekt ze andere marathonschaatsers. En hun verhalen klinken haar bekend in de oren. “Yoeri Lissenberg had precies dezelfde klachten en hij gaf me de tip om naar Veldhoven te gaan waar ze gespecialiseerd zijn in aderproblemen. Ook Rob Hadders had die klachten.” Daar ontdekten ze dat Bouwens inderdaad een aderprobleem had. “Een knik, een verlenging en vernauwing in de liesslagader, vlakbij de aorta. Op dat moment vielen er heel veel dingen op zijn plek, ook al van periodes daarvoor. Achteraf zouden die pijntjes een teken geweest kunnen zijn dat er een kleine knik of vernauwing kon zitten.”

Aanvankelijk zeiden de artsen dat een operatie niet verstandig was, omdat de blessure op een risicovolle (hoge) plek zat. Maar daar liet Bouwens het niet bij zitten. Ze wilde niet leven met het idee dat ze er niet alles aan heeft gedaan om weer topfit te worden. “Na een tweede gesprek in Veldhoven hebben we gezamenlijk besloten om toch te opereren. Ik wilde de gok wagen. Daarbij had ik in mijn achterhoofd: mocht het goed gaan, dan wil ik misschien nog een jaar marathonnen.”

De operatie ging goed, maar er bleef een kleine vernauwing zitten. Daarbij verliep haar revalidatie niet vlekkeloos, aangezien ze haar enkel brak. “Toen besloot ik definitief niet meer terug te keren in het peloton.” Ze heeft het moeten accepteren. Iets wat volgens haar ‘vrij snel’ is gebeurd. “Het is natuurlijk ook anders als je 22 of 32 bent. Als ik jonger was geweest, had ik er veel meer moeite mee gehad. En daarbij kreeg ik een leuke functie aangeboden bij mijn werk.” Nu de puzzelstukjes op zijn plek zijn gevallen, geeft haar dat rust. “Ik weet nu dat het niet aan mezelf ligt, maar aan mijn lichaam”

Aandacht

De tip die ze aan haar oud-collega’s geeft, is dan ook helder. “Voor iedereen die te maken heeft met een tegenslag, is het zaak om die te accepteren. Dat is het beste wat je kunt doen, hoe moeilijk dat ook is.” Bovendien tipt ze sporters om de medische self-check op sportzorg.nl te laten doen, mits ze een klacht hebben. “Het is goed dat deze blessure aandacht en bekendheid krijgt, want volgens mij zijn er heel veel sporters die er last van hebben.”

Bij een self-check vul je zelf een aantal vragen in om zo op een doelmatige manier in te schatten of de blessure een vaatprobleem kan zijn of niet. Daarna verwijst het de sporter gericht naar de meest passende zorgverlener: huisarts, sportarts of gespecialiseerde analyse op vaatproblemen.

Ook stimuleert Bouwens het hebben van een goede sportverzekering. Zo werkt bijvoorbeeld Zilveren Kruis* tegenwoordig nauw samen met verscheidene sportbonden, waaronder de schaatsbond. “Dat juich ik toe. Ik vind het ook een taak van de bond om hiervoor zorg te dragen. Het is goed dat een bond de breedtesport faciliteert en de samenwerking met het Zilveren Kruis aangaat.

De topsporters worden vaak al begeleid. Vooral voor de subtoppers zijn goede sportdekkingen heel belangrijk, omdat daar de medische begeleiding niet vanzelfsprekend is. Voor die sporters is het heel belangrijk om die extra mogelijkheden te hebben.” Het Zilveren Kruis biedt onder meer de Nationale Sportpolis aan, zodat sporters korting krijgen op verzekeringen en uitgebreide vergoedingen.

Inmiddels kan Linda weer sporten, al moet ze er wel rekening mee houden dat ze af en toe een stapje terug moet doen. Linda werkt tevens fulltime bij een mediamonitoring- en media-analysebureau, genaamd Monalyse en is ploegleidster bij de marathonploeg Team Sportvrouw.com - Monalyse.

 

* De zorgpolis die hier beschreven is heeft volgens Sportzorg.nl het predicaat “beste zorgverzekering voor sporters”. Sportartsen van NOC*NSF hielpen deze polis te ontwikkelen. Op www.schaatsen.nl/sportpolis kan je meer info vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan