Tickets
Shop
Nieuws 20 feb 2016

Berga: 'Ik rijd geen meter meer voor Jillert'

Tijdens de KPN marathonfinale in Alkmaar zal klassementsleider Ingmar Berga niet op het ijs verschijnen. Niet vanwege een blessure, griep of ander mankement: De man uit Hoogeveen mag van trainer Jillert Anema niet van start, omdat hij tijdens de marathonwedstrijd van woensdagavond niet aanvallend genoeg gereden zou hebben.

Foto : Neeke Smit

"Ik mag niet rijden. Na de wedstrijd kreeg ik ineens een verwijt", vertelt een hoorbaar aangedane Berga. Volgens Anema zou hij tijdens de wedstrijd in Assen te lang achter Robert Post zijn blijven plakken. Berga kampte deze winter met veel rugklachten en besloot daarom vaak wat rustiger te rijden. "We stonden soms maar met twee of drie man aan de start, maar het wordt me niet in dank afgenomen dat ik voor het klassement heb gereden. Jillert vindt dat ik de cup eerder dit seizoen al binnen had moeten hebben."

Onbegrip en teleurstelling overheersen bij Berga, die na dit seizoen Team Royal A-ware/Fonterra verruilt voor Okay Fashion & Jeans. "Dit had ik niet zien aankomen. Ik had graag een mooie laatste wedstrijd laten zien, maar dat mag niet. Nu moet ik in mijn spijkerbroek het podium op. Ik heb jarenlang hard gewerkt voor deze ploeg en ik heb Jillert een goede dienst bewezen. Dit is kinderachtig, klaar."

De kans dat Berga er ook zonder deelname aan de finale met de cup vandoor gaat is aanzienlijk. Toch zou Frank Vreugdenhil daar nog een stokje voor kunnen steken door de wedstrijd in Alkmaar met een ronde voorsprong te winnen. "Een aantal ploeggenoten zeiden wel; 'We gaan er alles aan doen om die cup voor jou veilig te stellen', maar van een deel heb ik nog helemaal niets gehoord", klinkt het teleurgesteld.

Berga vermoedt dat zijn startverbod ook te maken heeft met zijn vertrek bij de ploeg van Anema. "Misschien is het de teleurstelling dat ik wegga. Toch heb ik dat gewoon netjes besproken, ook dat ik in gesprek was met andere ploegen. Alles leek koek en ei, maar blijkbaar niet."

Zaterdagavond zal hij desondanks gewoon zijn neus laten zien tijdens de wedstrijden in De Meent. "Aanwezig ga ik zeker zijn, ik laat me niet kennen", luidt het. In het onwaarschijnlijke geval dat Anema zich bedenkt zal hij echter niet de schaatsen onderbinden. "Ik rijd geen meter meer voor Jillert", stelt Berga. Ook vindt hij de beslissing van Anema geen slimme zet voor de toekomst. "Je blijft elkaar zien in deze sport, hiermee doe je iedereen tekort."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan