Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2016

Alle shorttrackers eenvoudig verder bij EK

Alle Nederlanders hebben zich op de openingsdag van de Europese kampioenschappen in Sotsji eenvoudig gekwalificeerd voor de finalerondes op de 1500 en de 500 meter. Titelverdediger Sjinkie Knegt won al zijn races, favoriete Jorien ter Mors kwam ook geen hindernissen tegen.

Foto : Huub Snoep

Op de sprint wisten Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Jorien ter Mors hun voorronde te winnen. Daarmee zijn de drie Nederlandse vrouwen zeker van de kwartfinales. Bij de mannen gleden Daan Breeuwsma en Knegt als eerste over de streep. Freek van der Wart trof in zijn rit de sterke Hongaar Sandor Liu Shaolin. De Zoetermeerder had meer snelheid, maar wist de Hongaar niet te passeren.

In de eerste ronde van de 500 meter kwam het al tot een treffen tussen de regerend Europees kampioene Elise Christie en Jorien ter Mors, de kampioene van 2014. Het eerste speldenprikje werd uitgedeeld door Christie, die al na een halve ronde binnendoor kwam bij Ter Mors.  

Op de 1500 meter wisten alle Nederlanders zich gemakkelijk te verzekeren van de halve finales. Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma wonnen hun race. Lara van Ruijven verzekerde zich via de tweede plaats achter de Russische Ekaterina Konstantinova van de volgende ronde. Freek van der Wart bleef lang op positie drie hangen, maar schoof op de streep net langs de jonge Hongaar Shaoang Liu en eindigde als tweede.  

Toprijders eruit

In het toernooi grepen een aantal toprijders mis in de kwalificatierondes. Dmitry Migunov, de Russische topsprinter, ligt er al uit op de 1500 meter. Migunov verslikte zich tijdens een inhaalactie en haalde twee andere rijders onderuit. Door zijn val in de eerste voorronde zal de Rus geen punten kunnen scoren op de openingsafstand van het EK.

Bij de vrouwen liep Natalja Maliszewska op haar sterkste afstand, de sprint, tegen een penalty aan. De Poolse won dit seizoen al zilver op de 500 meter in Toronto. Voor Artem Kozlov liep dezelfde afstand in eigen huis uit op een drama. De jonge Rus, die dit seizoen al zilver won in de wereldbeker, werd gediskwalificeerd wegens een dubbele valse start.  

Lees alles over het het EK Shorttrack op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan