Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2015

Richardson: 'WK Allround is een bonus'

Heather Richardson zal het WK Allround in Calgary rijden. Dat liet de Amerikaanse rijdster bij de World Cup in Heerenveen weten. “Het WK Allround is een bonus, maar ik zal er zijn.”

Foto : Sander Chamid

Met die aankondiging rijst de vraag hoeveel wereldtitels Heather Richardson dit seizoen op haar palmares kan bijschrijven. Een aantal van vijf gouden WK-medailles lijkt niet onhaalbaar.

De Amerikaanse won zaterdag de 500 en de 1000 meter in Thialf, liet dit seizoen al zien ook op de 1500 meter topfavoriet te zijn. Ze won de laatste twee 1500 meters in de World Cup op overtuigende wijze. Bij de WK Afstanden van aankomend weekend zou ze dus drie keer goud kunnen winnen.

Een paar weken later ligt de mondiale sprinttitel voor het oprapen in Astana en de week daarna debuteert Richardson op het WK Allround. Op het snelle ijs van Calgary lijkt ze zelfs daar niet kansloos. Ze zette bij de Amerikaanse afstandskampioenschappen een indrukwekkende tijd op de 3000 meter op de klok.

Zelf wil ze nog niet al te veel hooi op de vork nemen. Gevraagd naar het aantal titels dat in het verschiet ligt, mikt ze niet op vijf. “Het zou mooi zijn als ik drie keer wereldkampioen zou worden. Het WK Allround is sowieso een bonus en verder mik ik vooral op de sprintafstanden en het WK Sprint.”

“Ik kijk nu steeds van wedstrijd naar wedstrijd. Mijn eerste doel ligt in volgend weekend. Daarna hoop ik mijn goede vorm vast te houden”, zei ze. “En in de tussentijd moet ik gefocust blijven op mijn techniek.”

Verbaasd

Het verbaast de Amerikaanse wel dat de 500 meter dit seizoen nog zo goed draait, want onder Jillert Anema verschoof haar aandacht meer naar de middellange afstanden. “Ik ben super verrast dat het nog zo goed ging. Ook dit weekend, want ik heb de laatste weken juist veel 1500 en 3000 meters gereden. Ik had er nog zware benen van.”

Bij de WK Allround had Richardson graag gezelschap gehad van haar verloofde, Jorrit Bergsma, maar de Fries wist zich in Hamar niet te plaatsen voor het WK. “Daar ben ik echt verdrietig om, maar hopelijk komt hij nog wel mee. Als supporter.”

Lees alles over de World Cup Sprint in Heerenveen op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan