Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2015

Het duel: Wüst versus Leenstra

Ireen Wüst en Marrit Leenstra zijn het hele schaatsseizoen al elkaars concurrenten op de 1000 meter en 1500 meter. Er is telkens een onderlinge strijd gaande tussen de Nederlandse dames, waarin het tijdsverschil miniem is. Op de ISU WK Afstanden komend weekend zullen de twee vedettes voor het laatst dit seizoen in Nederland elkaar proberen te verslaan.

Foto : Sander Chamid

Leenstra besloot in aanloop naar de WK om niet aan de ISU World Cup in Hamar deel te nemen, zodat ze zich volledig kon focussen op het mondiale titeltoernooi. “Het WK is het hoofddoel van Marrit dit jaar”, geeft haar coach Jan van Veen aan. “Mentaal is ze supergefocust om hard te rijden volgend weekend.”

Marianne Timmer, coach van Wüst, denkt hetzelfde over haar pupil. “Ireen is een veelvraat en wil alles winnen waar ze voor uit komt.” Wüst geeft zichzelf niet zomaar gewonnen. “Ireen heeft een  plan in haar hoofd, en is vastbesloten”, aldus de coach van Team Continu.

De strijd tussen de twee dames zal spannend gaan worden. Van Veen is duidelijk over de kwaliteiten van zijn rijdster. “Marrit is gewoon een goede middenafstandsrijdster. Niet met een hele scherpe opening, maar met goede snelle rondjes en een hele goede laatste ronde.”

Wüst doet daar echter niet voor onder volgens Timmer. “Ireen is een absolute topper in haar doen en laten en is altijd gefocust op de training. Ze is hard voor zichzelf en wil met alles het beste uit zichzelf halen.”

Dit kan echter ook haar valkuil zijn. “Soms is een pas op de plaats maken beter en is rust op z’n tijd goed.”

Spannende strijd

Leenstra heeft volgens haar coach meer kansen op de 1500 meter dan op de 1000 meter, aangezien op de schaatsmijl een extra rondje wordt gereden. “Ze kan daarin met name het verschil maken. Op de 1000 meter is ze iets minder de kanshebber, omdat het tweeëneenhalf rondje is waarbij de opening bepalend is voor de eindtijd. Daar valt niet heel veel tijd meer op goed te maken.”

Van Veen verwacht een spannende strijd tussen Leenstra en Wüst, met name op de 1500 meter. “Ik denk dat ze beiden in principe dezelfde rijdsters zijn. Ze maken beiden het verschil in het midden van de race. De Amerikanen daarentegen hebben een hele snelle opening, waar Marrit en Ireen moeite mee hebben.”

Wüst wordt als een geduchte concurrent gezien door de coach van Team Corendon.“Doordat Ireen rijdt vanuit haar allroundachtergrond rijdt, heeft ze voldoende inhoud om honderd procent door te rijden, waardoor ze de snelheid weet vast te houden.”

Van Veen verwacht echter dat zijn pupil de race gaat winnen: “Marrit heeft in principe een hoge basissnelheid. Die komt op 700 meter sneller door dan Ireen. En daar is het verschil te maken.”

Timmer verwacht echter dat Wüst Leenstra zal gaan kloppen. “Ireen gaat er alles aan doen om op de 1000 meter en de 1500 meter Marrit te verslaan. Ze staat er erg goed voor en ik schat de kansen hoog in, alleen weet je nooit wat de concurrentie doet. Op de 1000 meter zijn de sprinters met de opening natuurlijk in het voordeel. Ireen krijgt niks cadeau en ze zal er keihard voor moeten strijden.”

Aankomend weekend is de ISU WK Afstanden in Heerenveen. Er zijn nog tickets beschikbaar. Help jij de Nederlandse topschaatsers door ze aan te moedigen? Beleef het mee in Thialf, Heerenveen! Iedereen is schaatsfan, jij toch ook? Tickets zijn hier te koop.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan