Tickets
Shop
Nieuws 28 nov 2014

Goede prestaties Nederlandse junioren dames

Niki Wories en Kyarha van Tiel is het beiden niet gelukt hun plaats in het klassement na de korte kür vast te houden. Wories eindigde op de negende plaats in het eindklassement, Van Tiel werd zeventiende. Wel zetten beide dames belangrijke stappen op weg naar mogelijke deelname aan het wereldkampioenschap voor junioren en het Europees kampioenschap.

Foto : Sander Chamid

Niki Wories begon als vierde in het tussenklassement aan de vrije kür. Ze begon met een drievoudige flip waarbij ze een hand aan het ijs zette in de landing. Vervolgens liet ze een prima uitgevoerde drievoudige lutz zien, die ze nog niet eerder op deze manier had laten zien. Ook de dubbele axel in combinatie met een dubbele toeloop voerde ze goed uit.

Bij de eenvoudigere dubbele sprongen maakte ze daarna wat foutjes en doordat ze voor de derde keer een dubbele toeloop deed viel een gehele combinatie weg uit de scorelijst. Bij de dubbele axel aan het einde van haar programma moest ze een draaitje doen na de landing. Met ook goede pirouettes en passen, mocht de 18-jarige rijdster van De Drechtsteden Dordrecht tevreden zijn met haar optreden in Dortmund. Ze scoorde een nieuw persoonlijk record van 79.22 punten in de vrije kür en daarmee een totaal van 124.61 punten over de gehele wedstrijd.

Zeker ook niet onbelangrijk was dat ze met zowel haar optreden in de korte kür als dat in de vrije kür de technische score haalde die de ISU stelt als voorwaarde voor deelname aan zowel het wereldkampioenschap voor junioren als voor het Europees kampioenschap.

 De 14-jarige Kyarha van Tiel (DDD), die vanwege haar leeftijd niet voor het Europees Kampioenschap in aanmerking komt, had al eerder dit seizoen de score voor het wereldkampioenschap voor junioren behaald en deed dat op de NRW Trophy nog eens voor beide kuren opnieuw.

Van Tiel begon aan haar vrije kür met een dubbele axel en liet vervolgens een perfecte drievoudige flip zien. Daarna slopen er wat fouten in het programma. Ze kwam ten val bij de drievoudige rittberger en had bij de tweede poging twee handen nodig om te blijven staan. De geplande drievoudige salchow opende ze op dubbel, ze viel bij de drievoudige lutz en de laatste dubbele axel werd een enkele.

De vrije kür heeft ze dit seizoen al eens beter gereden dan in Dortmund, maar toch mag ze met een score van 68.53 in de vrije kür en een totaalscore van 108.97 punten best tevreden zijn gezien haar debuutjaar bij de junioren. Over het hele seizoen is een stijgende lijn te zien met ook betere pirouettes en een presentatie die aan het groeien is.

 Top van het klassement

Elizabet Tursynbaeva uit Kazachstan won met grote voorsprong de wedstrijd. Zij noteerde een eindscore van 176.12 punten. De nummer twee werd met 141.21 punten de Finse Anni Järvenpää, die na de korte kür nog op de zesde plaats stond.

De Duitse Lea Johanna Dastich mocht na het rijden van de zesde vrije kür toch nog op het podium plaatsnemen dankzij haar goede korte kür waarmee ze gisteren tweede werd. Zij kwam uit op een score van 133.26 punten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan