Tickets
Shop
Nieuws 23 nov 2014

Gemengde gevoelens Kuiper na mass starts

Voor aanvang van de wereldbekerwedstrijden in Obihiro en Seoul was het onderdeel mass start eigenlijk nog een groot vraagteken voor bondscoach Geert Kuiper. Na vier races (twee keer heren, twee keer dames) is dat deels veranderd.

Foto : Francois Wieringa

"Ik weet in ieder geval meer dan toen. Er zijn een aantal dingen duidelijk geworden, maar ook nog heel veel niet", onderstreepte Kuiper zijn gemengde gevoelens tegenover schaatsen.nl.

"We weten nu in ieder geval dat een race bijna niet te controleren valt. Bij de dames is dat misschien nog iets makkelijker, omdat er daar maar een paar hardrijdsters zijn. Bij de mannen zijn dat er meer."

De oogst na vier mass starts is twee Nederlandse medailles: een keer brons en een keer zilver (zondag in Seoul) voor Irene Schouten. "Bij deze vier races had er zeker een overwinning ingezeten", vond Kuiper. "Maar je plannetje kan bij dit onderdeel echt zo in duigen vallen."

Leeg

Kuiper was niet te spreken over het optreden van Gerben Jorritsma in Seoul bij de mannen, maar zijn bijrol had een duidelijke aanleiding volgens de coach. "Er zat meer een heel korte tijd tussen zijn 500 meter en de mass start. Hij kon maar heel even fietsen en moest toen alweer het ijs op. Dat trok hem helemaal leeg."

"En Koen Verweij was ook niet goed", zag Kuiper. "Zijn acties hadden geen zin. Maar hij heeft ook niet de zomer gedraaid die hij had willen draaien en moet weer races rijden om op niveau te komen."

Ook het tactische plan bij de dames kwam niet geheel uit de verf. Rixt Meijer ging vroeg in de aanval, maar kreeg niet de ruimte waarop werd gehoopt. "Irene Schouten wachtte vervolgens tot Ivanie Blondin haar zou terughalen, maar die deed dat niet."

"Zij had de mass start in Obihiro gewonnen en voelde zich dus niet geroepen om Rixt terug te halen. Maar ik vond het geen fout van Irene", aldus Kuiper.

Initiatief

Ondanks de vier mass starts in Obihiro en Seoul zijn er dus nog veel vraagtekens voor Kuiper. Toch kan dat ook zijn voordelen hebben, zo verzekerde de bondscoach.

"Het is een tactisch steekspel in een onbekende wereld. Maar misschien ben ik er wel blij mee dat we het initiatief wat zijn kwijtgeraakt bij deze wereldbekerwedstrijden. Nu weet de rest ook dat de Nederlanders niet zomaar wegrijden."

"We moeten nu investeren in de volgende wedstrijden. Het WK wordt de grote uitdaging, dus je moet ook niet nu al al je kaarten op tafel leggen. Op het WK moet het plan echt kloppend zijn."

Volg alles rondom de ISU World Cup in Seoul via onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan