Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2014

Schipper vaart wel bij verandering

Na vier jaar onder Jac Orie maakte Pim Schipper de overstap naar Team beslist.nl en coach Gerard van Velde. Die verandering deed hem goed. “Niet dat ik met wroeging omkijk, maar zo’n verandering maakt je gretig.”

Foto : Sander Chamid

“Je doet niet meer de trainingen die je kent. Het is nu: erin springen en kijken hoe je het overleeft”, zegt de winnaar van het brons op de 500 meter. “Niet dat je uiteindelijk heel veel andere dingen doet, maar de volgorde en de balans zijn anders.”

Die verandering had hij niet onder Orie kunnen krijgen, denkt hij. Dat is überhaupt niet mogelijk bij één trainer. “Je kan je het jezelf wel voornemen, maar het lukt je dan toch niet.” De conclusie van Schipper is daarom dat het goed is om eens in de paar jaar een andere omgeving op te zoeken.

Of dat altijd zo werkt is natuurlijk de vraag, maar nu pakt het goed uit. De 26-jarige sprinter pakt de eerste medaille uit zijn carrière. “Ik merkte al wel dat ik ze de laatste tijd goed raakte, maar het verbaast me wel dat het hier op de 500 meter lukt”, zegt hij. De 1000 meter ligt hem namelijk doorgaans beter.

Start

Misschien dat de nieuwe manier waarop hij startte, met een knie op het ijs, hem hielp op de kortste afstand. Hij opende sneller dan ooit. “Voor het eerst onder de tien seconden”, zegt hij trots. “Die start zorgt dat ik stabiel sta en geeft me vertrouwen om hard weg te gaan.”

Lang stilstaan en genieten van zijn eerste medaille wil Schipper niet. “Vandaag, dat is hartstikke mooi, maar morgen staan we allemaal weer op nul”, stelt hij. De medaille heeft hij dan ook al lang niet meer om zijn nek. “Daar krijg je toch alleen maar een stijve nek van”, grapt hij.

Al het nieuws en overige informatie over de KPN NK Afstanden is hier te bekijken.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan