Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2014

Kramer: 'We zijn op de goede weg'

De resultaten tijdens de voorbereiding lieten al zien dat het met de vorm van Sven Kramer wel goed zat, maar zelf wilde hij daar lange tijd geen conclusies aan verbinden. Bij de KPN NK Afstanden moest het gebeuren en op de 5000 meter gebeurde het tot tevredenheid van de Fries ook.

Foto : Sander Chamid

“We zijn op de goede weg”, zei Kramer na zijn zege in Heerenveen. “Trainingswedstrijden zijn leuk, maar feit blijft dat je het hier echt moet laten zien.”

Vooral het feit dat hij zijn status als grote favoriet waar wist te maken, deed Kramer goed. “Ik zit natuurlijk in een andere situatie en dan is het fijn dat je meteen doet wat je te doen staat”, doelt Kramer op zijn nieuwe start bij Team LottoNL-Jumbo.

Dit seizoen richt Kramer zich meer dan ooit op de 1500 meter, de afstand die zaterdag op het programma staat. Ondanks de goede start vindt de 28-jarige rijder het moeilijk om concrete doelen te stellen voor de eerste echte krachtmeting van het seizoen op de schaatsmijl.  “Het gaat er nu ook vooral om om stabieler te worden, want het was nog wel eens wisselvallig. Dit wordt een eerste stap. Je moet natuurlijk ergens beginnen.”

Bijval

In de aanloop naar de KPN NK liet Kramer weten dat er in zijn ogen te veel profschaatsers zijn in Nederland waardoor hij zich niet optimaal voor kan bereiden. Naar eigen zeggen kreeg hij vanuit de schaatswereld een hoop positieve reacties.

“Er was meer bijval dan dat ik klachten heb gehad”, zegt Kramer die een vergelijking trok met hoe het er in het begin van zijn carrière aan toe ging. “Toen had je drie ploegen met in totaal 25 schaatsers, maar de faciliteiten waren hetzelfde als ze nu zijn met zestig rijders. Dan lijkt het mij duidelijk wat het probleem is.”

De inmiddels zevenvoudig Nederlands kampioen op de 5000 meter benadrukt dat het hem bij zijn kritiek niet gaat om specifieke schaatsers. “Ik gun het iedereen, ik hoop dat iedereen zo veel mogelijk kan sporten, maar ik vind dat de toppers optimaal ondersteund moeten worden. In Nederland willen we dat iedereen zo goed mogelijk ondersteund wordt, maar dat vind ik geen topsport.”

Al het nieuws en overige informatie over de KPN NK Afstanden is hier te bekijken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan