Tickets
Shop
Nieuws 08 okt 2014

Bergsma ontvangt eerste exemplaar 'Hardrijderijen in Friesland'

In het Schaatsmuseum in Hindeloopen is woensdag het boek ’Hardrijderijen in Friesland - Volksvermaak op het ijs 1800–1900’ gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Jorrit Bergsma.

Dit fraaie boek is een standaardwerk over de ontstaansgeschiedenis van het hardrijden op de schaats in Friesland en dus ook in Nederland.

Voor dit boek is door journalist Ron Couwenhoven zes jaar onderzoek gedaan. Dit onderzoek leverde tal van nieuwe gegevens op over legendarische kampioenen en tot nu toe onbekende toprijders- en rijdsters. Er zijn zo'n 300 rijders beschreven en uitvoerige beschrijvingen opgenomen over de eerste topwedstrijden in 1805 en 1809, waarvan de uitslagen bewaard bleven. Ruime aandacht is er voor de opkomst van de ijsclubs, jeugdwedstrijden, spekrijderijen, het parten - het onderling verdelen van de prijzen - de opkomst van het langebaanschaatsen en alle andere zaken die met het hardrijden in de negentiende eeuw te maken hadden.

Hardrijderijen in Friesland - Volksvermaak op het ijs 1800 - 1900, in luxe uitvoering op groot formaat (34 x 24 cm), omvat 496 pagina's en 300 illustraties.

Het boek kan besteld worden door overmaking van € 39,50 (inclusief verzendkosten) naar bankreknummer NL55 ABNA 0411 4700 78 t.n.v. stichting Archief Ron Couwenhoven, Zaandam o.v.v. naam en adres.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan