Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2015

Wüst: 'Dit zijn niet de leukste dagen'

Ireen Wüst plaatste zich vrijdag bij selectiewedstrijden in Thialf betrekkelijk eenvoudig voor de 1500 meter bij de WK Afstanden, maar daarvan genieten kon de Brabantse amper in een vrijwel leeg ijsstadion.

Foto : Sander Chamid

“Dit zijn niet de leukste dagen. Doe mij maar een vol Thialf, dan ben ik op mijn best. Dit is natuurlijk ook niet echt goed voor de schaatssport. Er worden vandaag en morgen toch twaalf WK-tickets verdeeld en zo’n belangrijk kwalificatiemoment rijd je dan voor een handjevol toeschouwers”, vertelt Wüst vlak na haar winnende race.

De viervoudig olympisch kampioene komt ook met een oplossing om dit soort wedstrijden in de toekomst niet meer in zo’n ambiance te hoeven rijden. “In plaats van een OKT noem je het in niet-olympische jaren maar een WKT of iets dergelijks. Of je houdt een NK Afstanden in december. Dan rijdt iedereen onder dezelfde omstandigheden en weet iedereen waar hij of zij aan toe is.”

Ondanks dat Wüst plaatsing voor de WK normaal gesproken niet kon missen, ging het naar eigen zeggen niet gemakkelijk. “Het is tussen aanhalingstekens een soort formaliteit, maar je moet het nog maar wel even doen. De omstandigheden waren behoorlijk pittig. Dat zie je ook wel aan de tijden”, zegt de rijdster van Team Continu.

Bij de KPN NK Sprint, een week eerder in Groningen, hield Wüst het vanwege vermoeidheid na een dag voor gezien. De voorbereiding op de selectiewedstrijd stond vervolgens in het teken van rust pakken. “Ik heb weinig op het ijs gestaan. Alleen dinsdag en donderdag even. Verder heb ik alleen maar op de fiets gezeten en ben ik even teruggegaan naar de basis.”

De komende periode is het echter gedaan met de rust. Vanaf zaterdag begint Wüst aan een zwaar trainingsblok richting de WK. “Ik moet daarom ook incalculeren dat mijn drie kilometer bij de World Cup in Hamar niet van een heel hoog niveau zal zijn. Maar je moet ergens trainen om straks op de WK goed te zijn. Dat moet ik dus nu maar doen. Er staat me een leuke week te wachten.”

Leenstra

Net als Wüst plaatste Marrit Leenstra zich voor de WK Afstanden, maar van harte ging dat niet. “Het liep echt voor geen meter”, zegt de rijdster van Team Corendon die al voor de race al wat last had van ‘slappen benen.’

Toch wil Leenstra mogelijke vermoeidheid na onder meer het KPN NK Sprint niet als excuus aandragen. “Ik was wel heel moe na het weekend, maar er zitten wel genoeg dagen tussen deze twee wedstrijden in om weer goed te kunnen zijn. Ik denk dus niet dat dat de reden is dat ik slecht rijd, maar het gebeurt wel.”

De ambiance in Thialf werkte daarentegen niet echt mee. “Het is wel heel raar. Je zit er hier bij alsof het een trainingswedstrijd is”, doelt Leenstra op het feit dat ze zich naast de baan voorbereidde op haar race in plaats van op het middenterrein. “Het is ook eigenlijk helemaal niks zo’n wedstrijd, maar je bent er toch zenuwachtig voor. Ik vond het ook best moeilijk en baal echt dat het niet lekker ging.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan