Tickets
Shop
Nieuws

Wat staat er op het spel in Hamar?

De World Cup in Hamar van aankomend weekend is meer dan een standaard wereldbekerwedstrijd. Naast de strijd om de dagzeges en het World Cup-klassement zijn er plekken voor het WK Allround te verdienen.

Foto : Soenar Chamid

Tijdens de World Cup rijden de vrouwen de 1500 en 3000 meter en de mannen de 1500 en 5000 meter. De ISU zal over deze twee afstanden een klassement maken waarbij er voor de landen tickets te behalen zijn voor het WK Allround. Nederland kan bij de mannen en vrouwen een derde startbewijs binnen halen door met drie rijders bij de beste vierentwintig te eindigen.

 

Op het WK Allround, dat begin maart in Calgary wordt verreden, mogen vierentwintig rijders bij zowel de dames als de heren van start. Op basis van de resultaten van het WK van vorig jaar zijn er bij de vrouwen al acht en bij de mannen elf plekken vergeven. Nederland heeft daarom al sowieso twee startbewijzen in bezit.

 

In Hamar zijn dus tickets te verdienen, maar niet voor individuele rijders, tenminste niet uit het oogpunt van de ISU. De startbewijzen worden aan de verschillende landen toegewezen en iedere nationale bond mag vervolgens zelf beslissen hoe ze de schaatsers selecteren die ze naar het WK sturen.

 

Derde plek

De KNSB heeft Sven Kramer, Koen Verweij, Ireen Wüst en Linda de Vries al geselecteerd op basis van hun podiumplaatsen op het EK allround in Tjeljabinsk. Een derde plek kon nog niet worden ingevuld omdat die komend weekend nog verdiend moet worden.

 

Om dat te doen moeten de Nederlanders zoals gezegd met minimaal drie rijders bij de beste 24 in een klassement over twee afstanden eindigen. Lukt dat, dan rest nog de vraag wie dat derde ticket van de KNSB krijgt.

 

De schaatsbond gebruikt daarvoor ook de World Cup in Hamar als selectiemoment. Er zijn nog drie dames en drie heren die voor die plaats in aanmerking komen. Bij de dames zijn dat Carlijn Achtereekte, Diane Valkenburg, Marije Joling en Jorien Voorhuis.

 

Die laatste lijkt met haar tweede plek op het KPN NK Allround de grootste kanshebber, al heeft Joling bij de selectiewedstrijden van afgelopen week laten zien in goede vorm te verkeren.

 

Bij de mannen gaat de strijd tussen Jorrit Bergsma, Douwe de Vries en Wouter olde Heuvel. Vooral de strijd tussen Bergsma en Olde Heuvel is interessant. Bergsma reed als debutant een indrukwekkend KPN NK Allround, maar staat als langeafstandsspecialist voor een flinke opgave in Hamar. Het klassement over 1500 en 5000 meter lijkt namelijk vooral Olde Heuvel op het lijf geschreven te zijn.

 

Lees alles over de World Cup in Hamar op onze speciale pagina

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan