Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2015

Nederlandse jeugd zeer succesvol bij Vikingrace

De Nederlanders hebben zich bij de Vikingrace, hét internationale toernooi voor jonge schaatsers, van hun beste kant laten zien. Slechts tien van de 36 medailles in de algemene klassementen gingen naar een buitenlander.

Foto : Martin de Jong

Bij de junioren B1 trok Louis Hollaar met een afstandsoverwinning (3000 meter) aan het langste eind in het klassement. Tjerk de Boer won zowel de 500 als de 1500 meter, maar moest toch genoegen nemen met zilver. Allan Dahl Johansson zorgde voor een Noors succesje met de derde plek.

Helga Drost was in dezelfde categorie veruit de beste rijdster bij de meisjes. Op drie van de vier afstanden toonde ze zich de snelste. Alleen op de 1500 meter moest ze genoegen nemen met minder. De zege op de mijl ging naar Sterre Jonkers, die mede daardoor derde werd in het klassement. Kimberly Günzel uit Duitsland eindigde daarin als tweede.

Het podium bij de junioren B2 jongens was geheel Nederlands. Jeroen Janissen won drie afstanden (1000, 1500 en 3000 meter) en was daarmee overall gezien eveneens de beste. Tijmen Snel en Niek Deelstra kregen respectievelijk het zilver en het brons omgehangen. Isabelle van Elst vond haar naam bij de meisjes terug op de eerste plaats, na onder meer zeges op de 500 en de 1500 meter. De Poolse Karolina Gasecka eindigde als tweede, gevolgd door Aafke Soet.

Junioren C

Daan Kool toonde zich oppermachtig bij de junioren C1 door alle vier de afstanden op zijn naam te schrijven. Raoul van Aken moest zodoende genoegen nemen met plaatst twee, voor de Noor Sander Eng Strand. Maud Lugters en Femke Kok wonnen bij de meisjes allebei twee races. Eerstgenoemde rijdster pakte daarnaast de zege in het algemene klassement. Robin Groot maakte op plaats drie het Nederlandse feestje compleet.

Damian Zurek voorkwam dat alle zeges in het eindklassement naar een Nederlander gingen. De Pool toonde zich, mede dankzij twee overwinningen op de 500 meter, de beste bij de junioren C2. Jesse Stam won de 1000 en de 1500 meter en belandde daardoor op plek twee in de algemene rangschikking. Janno Botman was daarin de nummer drie.

Bij de meisjes sprintte Femke Beuling naar twee zeges op de 500 meter en daarmee naar de eindzege. Karolina Bosiek uit Polen moest daardoor, ondanks overwinningen op de 1000 en de 1500 meter genoegen nemen met plaats twee. Rachelle van de Griek greep het brons.

Pupillen

Sebas Diniz won bij de pupillen A alle races en was daardoor veruit de beste rijder. Dennis Lederer uit Duitsland werd na vier tweede plaatsen ook tweede in het eindklassement. Stefan Westenbroek bezette daarin de derde plek. Bij de meisjes herhaalde Debby Behr het kunstje van Diniz. De overige twee poidiumplaatsen gingen naar Duitsland. Victoria Stirnemann werd tweede, voor Jette Murr.

Ook bij de pupillen B waren de nummers een in het klassement op alle afstanden de beste. Chris Fredriks zette die prestatie bij de jongens neer. Willard Reinders won daar zilver, Gideon Hande uit Duitsland brons. Evelien Vijn was veruit het beste meisje in haar categorie. Daria Kopacz uit Polen en Sascha Schenk maakten het podium compleet.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan