Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2015

Kramer: 'Onnodige verspilling van energie'

Sven Kramer plaatste zich zaterdag eenvoudig voor de 5000 meter bij de WK Afstanden, maar voor de Fries voelde dat vooral als een noodzakelijk kwaad.

Foto : Sander Chamid

“Dit is voor mij natuurlijk een onnodige wedstrijd en onnodige verspilling van energie. Dat doe je liever niet”, zegt Kramer na afloop in de catacomben van Thialf.

Om die reden probeerde Kramer en zijn ploeg TeamNL-Jumbo de selectiecommissie van de KNSB er nog toe te bewegen om hem en Jorrit Bergsma vooraf aan te wijzen voor de WK. “Maar als dat dan niet lukt, moet je gewoon rijden en proberen te winnen.”

Zichzelf opladen voor de wedstrijd was dan ook niet heel makkelijk voor Kramer. “Het is natuurlijk niet spannend omdat plaatsing voor de WK het belangrijkste is en als ik in goeden doen ben mag dat geen al te grote opgave zijn. Zo ga je de wedstrijd ook wel een beetje in.”

Toch kwam Kramer voor niets anders dan de winst. “Als ik hier eenmaal ben dan is het ook wel goed en als ik rijd, rijd ik om te winnen. En dat ging al met al best makkelijk, dus dat is gewoon goed, maar de voorbereiding is toch iets anders. Daar doe je niets aan.”

1500 meter

Ondanks dat de 1500 meter dit seizoen een belangrijk speerpunt was voor Kramer meldde hij zich af voor de selectiewedstrijd van vrijdag, waardoor hij op die afstand ook niet zal starten bij de WK. Een noodgedwongen keuze volgens Kramer.

“Het programma is gewoon niet logisch. Hier niet, maar ook niet bij de WK met bijvoorbeeld de 1500 meter en de team pursuit op dezelfde dag. Dan moet je keuzes maken, want als je dat niet doet, worden die keuzes voor je gemaakt en dat werkt meestal alleen maar in je nadeel.”

Rond het KPN NK Allround liet Kramer doorschemeren bij de WK wellicht ook niet in actie te komen op de tien kilometer die op de openingsdag op het programma staat. Of hij de langste afstand wel rijdt nu hij de 1500 meter laat schieten, weet hij nog niet.

“Ik heb dat helemaal zelf in de hand, want ik kan op het laatste moment beslissen. Dat laat ik nu ook een beetje op zijn beloop. De 5000 meter bij de WK Afstanden en het WK Allround winnen met goede tijden is voor mij het belangrijkste. Als dat lukt, is het goed.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan