Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2015

Jos de Vos staat voor World Cup-debuut in Hamar

Jos de Vos zal het aankomende weekend zijn debuut maken op World Cup-niveau. De rijder van Team New Balance is opgenomen in de Nederlandse ploeg voor de wedstrijden in Hamar.

Foto : Sander Chamid

De Vos, die zijn deelname dankt aan het afzeggen van Sven Kramer, zal net als zijn ploeggenoot Bob de Jong, Jorrit Bergsma, Wouter olde Heuvel en Douwe de Vries in actie komen op de 5000 meter. Op de 1500 meter voor mannen gaan namens Nederland Kjeld Nuis, Thomas Krol, Olde Heuvel, Bergsma en De Vries van start.

Ireen Wüst, Jorien Voorhuis, Carlijn Achtereekte, Diane Valkenburg en Marije Joling zullen ons land bij de dames vertegenwoordigden op de drie kilometer. De vier laatstgenoemde rijdsters komen ook in actie op de schaatsmijl. Linda de Vries is op die afstand de vijfde Nederlandse.

Irene Schouten, Mariska Huisman, Arjan Stroetinga en Bergsma verschijnen in Noorwegen op het ijs bij de mass start. Dat viertal zal op dat onderdeel ook in actie komen bij de WK Afstanden in Heerenveen.

Behalve Kramer hadden ook Koen Verweij en Marrit Leenstra recht op deelname aan de World Cup in Hamar, maar zij gaven eveneens de voorkeur aan een andere voorbereiding op het seizoensslot.

WK Allround

Naast wereldbekerzeges rijdt een deel van de Nederlanders in Hamar ook voor plaatsing voor het WK Allround. De winnaars van het klassement over de twee te verrijden afstanden plaatst zich voor het toernooi in Calgary.

Bij de mannen gaat de strijd tussen Bergsma, Olde Heuvel en De Vries. Voorhuis, Achtereekte, Valkenburg en Joling maken onderling uit wie het laatste dames-ticket krijgt. Kramer, Verweij, Wüst en De Vries zijn vanwege hun podiumplaatsen bij het EK al zeker van deelname aan het WK.

Overigens heeft Nederland alleen recht op de derde startplek als er drie schaatsers bij de eerste 24 eindigen in het klassement in Hamar.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan