Tickets
Shop
Nieuws 26 jan 2015

Achtervolgers op herhaling

De ploegen van Bouw en Techniek en Haardhout.com blijken de beste ploegachtervolgers van de marathonpelotons. Net als vorig jaar zegevierden zij in Etixx Cup, het achtervolgingsevenement op de Weissensee.

Foto : Neeke Smit

Op het zonovergoten bergmeer zorgden de marathonschaatsers weer voor spektakel. Honderden toeschouwers omzoomden de ‘arena’ die op het meer was gemaakt. Zij zagen verbeten strijd, spannende races, maar constateerden ook dat twee ploegen er met kop en schouders bovenuit staken. Bouw en Techniek – vorig jaar Radson/Jinstal – en Haardhout.com bewezen dat de titels van vorig jaar geen toeval waren.

Met name op Bouw en Techniek stond geen maat. De titelverdediger neemt het bijnummer op de Weissensee uiterst serieus en zette alle op prolongatie van de titel. Waar bij voorbeeld Husqvarna/Primagaz aantrad zonder Frank Vreugdenhil en Simon Schouten, was de formatie van trainer Jeroen de Vries op volle sterkte. Er kon zelfs gerouleerd worden.

In de kwalificaties rekende Bouw en Techniek meteen al af met de sterrenploeg van A-ware/Fonterra. Die was zelfs net niet snel genoeg om zich bij de laatste vier te scharen. Die andere ploeg van Jllert Anema, Tjolk, deed dat wel. ’’Nee, dit was geen prestigestrijd’’, stelde Evert Hoolwerf. ’’We hoopten de jongens van A-ware juist in de finale tegen te komen, en dan te winnen.’’

Zover kwam het niet. De verrassende formaties van AB Vakwerk en CRV Interfarms wisten wel de halve finales te halen. Uiteindelijk stootten Bouw en Techniek en Tjolk door naar de finale. Daarin bleek de geöliede machine van De Vries te sterk voor de mannen van Bertjan van der Veen.

Al voor de streep werden de vuisten gebald bij de ploeg, die vorig jaar na het verlies van ploeggenoot Sjoerd Huisman in een enorm emotionele sfeer de prijs binnenhaalde. Deze titel zorgde voor andere vreugde. ’’We hebben dit seizoen misschien dan maar één wedstrijd gewonnen, maar we bewijzen hier opnieuw dat we als team heel sterk zijn’’, vond Fabio Francolini.

‘Il Ferrari’ was weer één van de motoren in het team. ’’We zijn gewoon snel met elkaar. Er is niet specifiek op dit onderdeel getraind, maar in de normale trainingen doen we dat onbewust al wel. We zijn altijd met elkaarm rijden altijd close. Dat heb je nu nodig.’’

Voor Douwe Bierma betekende dit misschien wel de laatste overwinning uit zijn loopbaan. Hij stopt immers na dit seizoen. ’’Zou kunnen’’, antwoordde Bierma lachend. ’’Maar ik hoop het natuurlijk niet. Dit is gewoon een mooie teamoverwinning. We zijn bovendien de eerste ploeg die de titel prolongeren. We vinden dit leuk, we zijn er goed in en we zijn gemotiveerd om hier heel hard te rijden. Dan is zo’n titel een mooie beloning.’’

Vrouwen

Bij de vrouwen bleef de titel dus ook bij de ploeg die die vorig jaar onder dezelfde emotionele lading begroette als de winnaars bij de mannen. Haardhout.com was ook nu domweg te sterk voor iedereen. Snelste in de kwalificaties, soeverein in de halve finale tegen zusterploeg Steigerplank.com en in de finale te sterk voor MK Basics, dat in de halve eindstrijd Okkinga Communicatie uitschakelde. Eigenlijk een toernooi zonder verrassingen.

’’We zijn een beetje slow-starters, waardoor we het in de finale van de laatste twee ronden moesten hebben. Maar echt in gevaar zijn we inderdaad niet geweest’’, beaamde Lisa van der Geest. Aardig aspect was de halve finale, de zusterstrijd tegen Steigerplank.com.

’’Liever hadden we elkaar in de finale getroffen, maar dat kon nu niet’’, stelde Cindy Vergeer. ’’Dan is het natuurlijk wel een race die je wilt winnen.’’ Het humeur van de dames kon toch al niet kapot. ’’We vinden dit een hartstikke leuk onderdeel en een mooie onderbreking van de week. Lekker rijden bij dit prachtige weer, da’s heerlijk.’’

Voor het eerst werd er dit jaar ook een finale gereden voor de B-ploegen. Daar ging de eindstrijd tussen Groenehartsport.nl en het tweede team van Skits, ofwel Haven van Amsterdam. De laatste formatie trok enigszins verrassend aan het langste eind.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan