Als 6-jarig meisje zag Chanel den Olden kunstrijden op televisie. Ze werd direct gegrepen en sindsdien is ze op weg om haar droom te verwezenlijken: meedoen aan de Olympische Spelen.

Afgelopen jaar werd de nu 14-jarige Den Olden uitgeroepen als de winnares van de KNSB Talentenprijs Kunstrijden over het seizoen 2013-2014. De jongedame startte in Nederland met haar kunstrijcarrière, maar trok veelvuldig naar het buitenland om zichzelf te verbeteren. Daarnaast maakte ze afgelopen zomer een keuze voor een nieuwe richting: Den Olden gaat ijsdansen.

De Olympische Spelen van 2018 zijn haar grote doel en dat wil ze graag zo snel mogelijk bereiken. “De Olympische Spelen zijn het hoogst haalbare voor professionele sporters. Ik wil ook graag naar de Winterspelen, het liefst naar die van 2018 in Korea.”

Dat ze werd uitgeroepen tot kunstrijtalent van het jaar deed dan ook veel met haar. “Voor mij betekent de talentenprijs dat de KNSB vertrouwen in mij heeft. En ik heb nu meer mogelijkheden om nieuwe schaatsen te kopen en stages in het buitenland met goede specialisten te volgen.” Want de kunstrijdster weet heel goed dat ze nog maar aan het begin van haar carrière staat. “Ik wil mijn niveau verbeteren, daarvoor moet ik nog heel veel leren en trainen.”

Talent

Het begon allemaal toen Den Olden in 2006 de Olympische Spelen van Turijn op tv zag. De toen 6-jarige was direct verkocht. Het toeval wilde dat ze haar nieuwe droom direct in de praktijk kon testen, want een vriendinnetje had haar uitgenodigd om op haar verjaardagsfeestje te komen schaatsen. “Toen we op de ijsbaan kwamen, zag ik allemaal kinderen pirouettes draaien in mooie jurkjes. En toen dacht ik: leuk om dat ook te gaan doen.” Al snel bleek dat ze het niet alleen leuk vond, maar dat ze ook talent had. In 2009 won Den Olden de KNSB Cup bij de Proms, in 2010 bij de Teens en in 2011 werd ze tweede bij de Debs.

Wetende dat ze nog lang niet was waar ze wilde komen, vertrok ze met haar moeder naar Frankrijk om daar te gaan trainen, vooral omdat het ijs er een stuk goedkoper is. Daarna trainde ze in Letland en Rusland, het kunstrijland bij uitstek, voor de volgende stap in haar kunstrijcarrière. “Mijn trainer daar was een specialist van de oude Russische school. Maar dankzij Astrid Winkelman en Olga Usenko uit Nederland heb ik een goede basis geleerd.”

Nadat de rijdster in 2012 geen wedstrijden reed, keerde ze vorig seizoen terug in het Nederlandse wedstrijdcircuit.Ze werd derde in de categorie junioren en ze wist een selectiewedstrijd te winnen.

Droog trainen

Hoewel ze in Rusland ook gewoon naar school ging en daarnaast nog een opleiding volgde, stond haar leven volledig in het teken van het kunstrijden. Toch wilde ze nog wel meer. “Eigenlijk trainde ik te weinig voor mijn niveau. In de winter trainde ik tien uur per week op het ijs en zeven à acht uur op het droge. In de zomer trainde ik twaalf uur per week op het ijs en daarnaast de off-ice trainingen. Dit jaar ben ik naar Armenië geweest voor goede off-ice training. In de bergen deden we dan kracht- en conditietraining. Je moet ’droog’ namelijk net zoveel trainen als op het ijs”, legt Den Olden uit.

De grote nadruk op off-ice training is een groot verschil met de Nederlandse trainingsaanpak, maar er zijn nog meer verschillen. “Om in Rusland te kunnen trainen moet je heel erg goed je best doen, luisteren naar de trainer. Als je niet voldoende je best doet, gaan ze je niet trainen. En dat blijft moeilijk omdat kunstschaatsen een jonge sport is. Daar bedoel ik mee dat je op jonge leeftijd al moet beginnen. Op je vijfde, zesde, moet je al serieus beginnen te trainen en deelnemen aan wedstrijden.”

Volgens Den Olden is dat lastig in Nederland, ook omdat toppers niet voldoende ijsuren kunnen maken. “Om Nederland naar de wereldtop te kunnen brengen moeten de toppers van Nederland meer ijsmogelijkheden krijgen om meer te kunnen trainen, zodat wij progressie kunnen boeken en andere sporters ons als voorbeeld kunnen volgen. Om een goede topper te kunnen worden heb je vijftien jaar nodig…” Ze is zelf nu acht jaar op weg en doet er alles aan om over vier jaar in Korea te schitteren op de Olympische Spelen.

IJsdansen

Ondanks alles wat ze de afgelopen jaren in het kunstrijden heeft geïnvesteerd, heeft Den Olden inmiddels de overstap gemaakt naar het ijsdansen. IJsdansen was altijd al iets wat ze leuk vond om te doen en afgelopen zomer heeft ze uiteindelijk haar keuze hiervoor gemaakt. Het ijsdansen vergt echter wel andere technieken dan het kunstrijden. Zo zijn er artistieke vaardigheden nodig en dient er samengewerkt te worden met een partner.

Op dit moment heeft ze nog geen partner gevonden om Nederland mee te vertegenwoordigen. Zij is daar momenteel druk naar op zoek. Het is de reden dat Den Olden dit jaar niet deel zal nemen aan wedstrijden. Ondertussen is zij in Frankrijk op de internationale schaatsschool aan het trainen onder leiding van coach Muriel Zazoui, een bekende naam in de schaatswereld. Zazoui was in het verleden met haar partner twee maal Frans nationaal kampioen in het ijsdansen.

Den Olden hoopt in de komende periode een partner te kunnen vinden, zodat ze volgend jaar aan wedstrijden kan deelnemen. In de tussentijd blijft ze trainen in Frankrijk om zich de technieken van het ijsdansen eigen te maken en te verbeteren.