Tickets
Webshop

Carlijn Achtereekte

arrow copy terug naar rijders

Geboortedatum: 29-1- 1990
Geboorteplaats: Lettele
Woonplaats: Heerenveen
Lengte: 174 cm
Gewicht: 60 kg
Hobby’s: shoppen, wielrennen en lunchen met vrienden

Carlijn volgde de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan de Hogeschool Windesheim. Heeft een relatie met Sjoerd de Vries (wereldkampioen 2007 bij de junioren). De stayer uit het Overijsselse Lettele won tot het olympische seizoen 2017/'18 geen enkele titel bij de senioren. En toen - op de eerste schaatsdag van de Spelen in Zuid-Korea - werd alles anders. 'De volslagen onbekende Carlijn' veroverde bij haar olympisch debuut het goud op de 3000 meter. Ze werd geknuffeld door de koning, de vriendinnen op de tribune ("Wij staan Achtereekte") werden een begrip en Carlijn werd ineens wél een bekende Nederlander.

Won in haar jonge jaren precies één kampioenschap: de 5000 meter bij de neo-senioren in 2010.  Kwalificeerde zich in november van dat jaar via een tweede plaats op die 5 km bij de NK afstanden voor een eerste World Cup-wedstrijd (Hamar). Werd na een schouderoperatie in april 2014 benaderd door Jillert Anema. Dwong in 2014/’15 in de kleuren van Team Clafis respect af bij de NK afstanden: zilver op de 5000 en brons op de 3000 meter. Debuteerde in februari 2015 op de WK afstanden uiterst knap op haar favoriete nummer. Alleen Sábliková zag in Thialf kans de indrukwekkende 6.54.59 van Carlijn te verbeteren. Maakte in december 2014 bij een wereldbekerwedstrijd op dezelfde baan deel uit van het winnende achtervolgingsteam. Kampte in de aanloop naar het seizoen 2015/’16 met een dubbele keelontsteking. Nadat ze zich in oktober niet wist te plaatsen voor de eerste serie World Cup-wedstrijden besloot ze voorrang te geven aan een noodzakelijke keeloperatie.

Carlijn benaderde in het voorjaar van 2017 op eigen initiatief coach Jac Orie. Dat telefoontje leidde tot een eenjarig contract met Team LottoNL-Jumbo. Dat bleek de opmaat naar een meer dan geslaagd olypmisch seizoen. Gleed een maand voor de Spelen bij de eerste EK afstanden naar het zilver op diezelfde 3000 meter.
(Bron: 46ste jaargang boek Schaatsseizoen)

MEER TEAMLEDEN

Chris Huizinga

NAAR PROFIEL PAGINA arrow

Antoinette de Jong

NAAR PROFIEL PAGINA arrow

Thomas Krol

NAAR PROFIEL PAGINA arrow