Tickets
Shop

Carlijn Achtereekte

arrow copy terug naar rijders

Geboortedatum: 29-1- 1990
Geboorteplaats: Lettele
Woonplaats: Heerenveen
Lengte: 174 cm
Gewicht: 60 kg
Hobby’s: shoppen, wielrennen en lunchen met vrienden

Carlijn volgde de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan de Hogeschool Windesheim. Heeft een relatie met ex-schaatser Sjoerd de Vries (wereldkampioen 2007 bij de junioren). De stayer uit het Overijsselse Lettele won tot het olympische seizoen 2017/'18 geen enkele titel bij de senioren. En toen - op de eerste schaatsdag van de Spelen in Zuid-Korea - werd alles anders. 'De volslagen onbekende Carlijn' veroverde bij haar olympisch debuut het goud op de 3000 meter. Ze werd geknuffeld door de koning, de vriendinnen op de tribune ("Wij staan Achtereekte") werden een begrip en Carlijn werd ineens wél een bekende Nederlander.

Werd dit jaar op haar eerste EK allround 6e (won in 2018 bij de EK afstanden zilver op de 3000 meter + 8e op de mass start). Eindigde bij haar tweede WK afstanden als 4e op de 3000 meter (behaalde op die afstand zilver in 2015). Werd dit seizoen bij haar eerste WK allround in Calgary keurig 4e. World Cup-entree: november 2010 (Hamar). Won in december 2014 een ploegenachtervolging. Veroverde dit jaar de Nederlandse allroundtitel. Haar enige titel in haar jonge jaren was het nationaal afstandskampioenschap 5000 meter bij de neo-senioren in 2010. 

Werd na een schouderoperatie in april 2014 benaderd door Jillert Anema. Kampte in de aanloop naar het seizoen 2015/’16 met een dubbele keelontsteking. Nadat ze zich in oktober niet wist te plaatsen voor de eerste serie World Cup-wedstrijden besloot ze voorrang te geven aan een noodzakelijke keeloperatie. Benaderde in het voorjaar van 2017 op eigen initiatief coach Jac Orie. Dat telefoontje leidde tot een eenjarig contract met Team LottoNL-Jumbo. Dat bleek de opmaat naar een meer dan geslaagd olympisch seizoen. 
(Bron: 46ste en 47ste jaargang boek Schaatsseizoen)

MEER TEAMLEDEN

RIJDER NIEUWS

{{ n.title }}

{{ n.description }}

{{ n.date | dateFromNow }} {{ n.viewcount }}