Tickets
Shop
Nieuws

Skaten in de regen: tips van Bianca Roosenboom en Ingmar Berga

Inlineskaten is natuurlijk een echte zomersport, maar in Nederland is het af en toe onvermijdelijk: trainen in de regen. Het is alleen niet zo slim om doodleuk met je gebruikelijke uitrusting op weg te gaan. Wat je beter wel kunt doen als het regent? Bianca Roosenboom en Ingmar Berga geven tips.

Foto : Neeke Smit

1. Kies goede wielen
Je moet zorgen dat je zachtere wielen kiest dan normaal. De leden van het nationale team noemen het 'regenbanden', speciale wielen, die alleen met slecht weer tevoorschijn worden gehaald. Het grote voordeel aan dit materiaal is dat een inlineskater meer grip krijgt. Het nadeel is dat de snelheid erdoor afneemt. De regenbanden zijn namelijk zachter dan normale wielen. "Met het zachtere materiaal houd je meer grip op het wegdek," legt Berga uit. "Dat is niet alleen belangrijk in de bochten, maar eigenlijk op elk stuk weg. "Ook op de rechte stukken is het gewoon glad."

Doordat de speciale wielen voor de regen zachter zijn, neemt de grip weer toe. Hoe zachter de wielen, des te meer weerstand de inlineskater ervaart. Daardoor neemt de snelheid ook af. Roosenboom heeft meerdere soorten wielen, die ze, afhankelijk van het type weer, onder haar inlineschoen schroeft. Bij stromende regen kiest ze voor de echte regenbanden, als het wegdek minder nat is, selecteert ze een tussenmaatje. 

2. Pas je techniek aan
Zelfs met regenbanden gemonteerd is het nodig om de techniek aan te passen. "De liezen krijgen meer te lijden als we op nat wegdek rijden," weet Roosenboom. Zachtere banden geven meer grip, maar nog steeds moet een inlineskater met een aangepaste skeelerslag rijden."

Berga geeft aan: "Je moet je afzet verkorten. Je moet niet met volle kracht je afzet afmaken. Dan glijd je weg. Het is daarom belangrijk dat je je skeelers zoveel mogelijk onder je lichaam houdt."

Welke wielen je ook gebruikt, je zult merken dat je been wegschiet bij een zijwaartse afzet. De grip ontbreekt. "Alsof je met beschermhoezen om een schaatsijzer het ijs op stapt", vergelijkt Roosenboom.  

3. Kies de juiste kleding
Bij heftige regen zou je ook kleding kunnen aanpassen. "Maar", waarschuwt Berga, "je moet niet teveel kleding aandoen, want dat houdt het water vast en als daar wind op staat wordt het juist koud." Het is wel altijd een goed idee om bij regen overschoenen aan te doen. "Anders komen je schoenen vol zand te zitten."

4. Vermijd de piste
Bij regen op de piste skeeleren is niet aan te raden, aldus Berga. "De piste hoef je in de regen niet op. Dan ga je zo onderuit." Toch is het op de weg ook oppassen geblazen. Afhankelijk van het soort asfalt kan de weg namelijk erg glad zijn. Bij nieuw asfalt geldt vaak dat het gladder wordt bij regen. Dan komt de olie uit het wegdek omhoog. Oud asfalt heeft die kenmerken niet. 

5. Doe duurtraining en pas op met interval
Als je in de regen gaat trainen ligt een duurtraining op de weg het meest voor de hand. "Zodra je intervaltrainingen gaat doen krijg je een grote kans op valpartijen en liesblessures", vertelt Berga. "Kies voor langere trainingen, voor duurwerk. En blijf voorzichtig!"

6. Na afloop: schoonmaken!
Mocht je bij regen gewoon de weg op gaan voor een mooie rit of duurtraining, dan is het nog niet voorbij wanneer je weer thuis bent. "Je moet altijd je lagers schoonmaken als je thuiskomt, want anders zijn ze in no time verroest."

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan