Live
Shop
Nieuws

Gebitsbescherming voor kinderen bij inlineskaten

Asfalt is hard, dus bij een val loopt ook je gebit gevaar. Daarom wordt aangeraden bij inlineskatewedstrijden een gebitsbeschermer te dragen.

Een gebitsbeschermer - ook wel een bit genoemd - is een soort hoesje van zachte kunststof dat je over de tanden in de bovenkaak plaatst. Het kunststof is enkele millimeters dik, sterk en meestal doorzichtig. Een bit vangt een klap op de tanden op en verdeelt de kracht van de klap over alle tanden. Hierdoor is de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein, dat er geen schade optreedt. Je kunt een gebitsbeschermer dus vergelijken met een bumper.

Als ondanks het dragen van een bit toch een tand wordt uitgeslagen, dient de gebitsbeschermer als een vangnet waardoor de uitgeslagen tand niet zoekraakt. De tand kan dan weer in de kaak worden teruggeplaatst. Volgens een geraadpleegde orthodontist zijn er voor inlineskaters drie adviezen:

  1. Kinderen die nog tanden wisselen: advies om een 'standaard' bitje in de sportzaak te kopen en regelmatig even in warm water op maat te maken (kosten circa € 4.-). 
  2. Kinderen met een beugel: idem als de kinderen die wisselen;
  3. Kinderen die uitgewisseld zijn en geen beugel dragen: laat een passend bitje maken bij tandarts of orthodontist: kosten circa € 50,-. Dit is comfortabel dragen omdat het zacht materiaal is. Dat past perfect en beschermt dus het beste. Juist omdat gezichtsbeschadigingen ingrijpend kunnen zijn, wordt geadviseerd jonge kinderen een bitje te laten dragen.

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan